Верховна Рада прийняла зміни щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та, в цілому, закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами». Цим законом законодавча база України у сфері поводження з радіоактивними відходами (РАВ) приводиться у відповідність до міжнародних вимог безпеки захоронення РАВ.

«Першочерговим є питання довгострокової безпеки сховищ і ефективного використання бюджетних коштів для розбудови інфраструктури системи поводження з РАВ. Так, прийняття удосконаленої класифікації дозволить захоронити всі українські РАВ у 10 разів дешевше. При цьому безпека населення та навколишнього середовища буде забезпечена на належному рівні відповідно до міжнародних вимог захоронення таких відходів», –підкреслив т.в.о. Голови ДАЗВ Володимир Фещенко.

Зокрема, за підтримки Євросоюзу було розроблено комплекс рекомендацій з урахуванням реальної кількості РАВ, що мають бути захоронені, та вартості таких захоронень. Експертами було запропоновано модифікувати наявну класифікацію РАВ, за якою відходи будуть поділятися на класи відповідно до їх активності та критеріїв прийняття на захоронення у 4 типах сховищ: поверхневі, приповерхневі, на проміжних глибинах та у глибоких геологічних формаціях.

ДАЗВ