Убезпечення використання передових методик променевої терапії в Східній Європі і Центральній Азії

Однією із складових в удосконаленні безпеки променевої терапії є оперативне і достовірне повідомлення про інциденти та помилки. Це головне правило було засвоєно цього тижня учасниками семінару з оцінки ризиків при застосуванні сучасних методів променевої терапії. Семінар проходив у Відні і був організований МАГАТЕ для професіоналів зі Східної Європи та Центральної Азії, що працюють в галузі променевої терапії.

«Історично так склалося, що у нас не прийнято заявляти привселюдно про будь-які свої помилки. Але необхідно усвідомлювати, що тільки розбираючи помилкові випадки променевої терапії, можна уникнути їх повторення при лікуванні пацієнтів в майбутньому, – заявив Татула Сагхетелян, голова відділу радіотерапії при Міністерстві охорони здоров’я Вірменії.

У слід за Вірменією, все більша кількість країн цього регіону переймають досвід використання сучасних методів променевої терапії для лікування пацієнтів із онкологічними захворюваннями. Нові методики за допомогою систем візуального контролю дозволяють впливати виключно на пухлину, і, як наслідок, використовувати більш високі дози випромінювання. Точність такого лікування значно збільшує шанси на одужання, але при цьому в рази зростає необхідність у безпечному проведенні терапевтичних процедур.

«Опромінення менших полів все більш високими дозами збільшує потенційні ризики помилок. Чим менше ціль, тим більше у вас шансів не влучити», – вважає Мері Коффі, експерт Європейського співтовариства радіотерапії та онкології (ESTRO). «Саме тому безпеці приділяється стільки уваги. Проводячи лікування з дотриманням усіх правил безпечної терапії, ми зменшуємо шанси виникнення у пацієнтів побічних ефектів, при цьому збільшуючи шанси на одужання »

На семінарі були присутні як досвідчені променеві терапевти, так і медичні фізики, і рентген-лаборанти з більш ніж 22-ох країн регіону, чиї клініки активно впроваджують в практику сучасні методи променевої терапії. Керували семінаром міжнародні експерти з цих трьох основних напрямків.Усі фахівці зійшлися на думці, що наявність на місцях посібників користувача терапевтичних апаратів, не скасовує необхідності проведення окремої великої роботи з розробки та впровадження офіційних посібників та процедур для навчання персоналу, який працює на цих апаратах. Чим детальніше будуть описані всі процедури, чіткіше розписані дії всіх учасників процесу з обов’язковим протоколюванням етапів роботи, тим більше буде зроблено для підвищення радіаційної безпеки у клініках.

«Оскільки апарати не виконують роботу самі по собі, необхідні відповідальні професіонали з гарною підготовкою», – вважає Женя Васильєва, фахівець з радіаційної безпеки МАГАТЕ. «Якщо ви плануєте використовувати сучасні методи променевої терапії, ви повинні врахувати всі аспекти: інфраструктуру, підбір персоналу, навчання, контроль якості та дотримання вимог до безпеки. Все це розписано в міжнародних стандартах і національних вимогах, але необхідно активно включатися в процес їх впровадження в клінічну практику »

На думку Жені Васильєвої, однією з основних цілей семінару було навчання променевих терапевтів аналізу можливих ризиків і переконання їх у важливості створення в клініках багаторівневого захисту: «Це допоможе підвищити безпеку пацієнтів при проведенні променевої терапії».

За словами Явуза Аначака, президента Союзу радіаційних онкологів Туреччини, провідні медичні центри Туреччини всіляко підтримують створення місцевого Комітету контролю якості та безпеки. «Для створення потужної культури безпеки необхідна підтримка на найвищому рівні», – заявив Аначак, який разом з іншими учасниками семінару повністю підтримує концепцію поширення отриманих знань поміж усієї радіотерапевтичної спільноти.

Крім проведення стандартних процедур, необхідно створення простору, де професіонали могли б ділитися і обговорювати помилки, зроблені на будь-якому рівні. І ось ця практика сприймається найбільш важко. За словами Аначака, про великі випадки відомо майже завжди, а ось дрібні помилки і порушення практично завжди замовчуються: «Ми не можемо працювати над поліпшенням безпеки в довгостроковій перспективі, якщо ми бачимо тільки вершину айсберга».

Експерти МАГАТЕ презентували базу SAFRON, що розроблена для реєстрації радіаційних інцидентів на суспільно-добровільних засадах. Також в цій базі можна знайти різні аудити контролю якості МАГАТЕ, які відіграють ключову роль в поліпшенні якості і безпеки в променевої терапії.

Окремо на семінарі було наголошено на необхідності взаємодій між усіма без винятку учасниками процесу: променевими терапевтами, медичними фізиками і рентген-лаборантами.

«Коли обговорюються питання безпеки, то не має значення яку посаду ви займаєте: променевий терапевт-інтерн або рентген-лаборант з багаторічним стажем. Будь-хто, кому є що сказати, може це зробити, особливо, коли справа стосується якості терапії », – вважає Карл Роуботтом, керівник медичних фізиків в Клаттербріджском Онкоцентрі в Ліверпулі, Великобританія.

Цей семінар був першим з чотирьох, запланованих до 2021 року з метою поліпшення радіаційної безпеки в променевій терапії в Східній Європі і Центральній Азії.

МАГАТЕ