Вибір майданчика для геологічного сховища РАВ в Україні у зоні відчуження

Експертна місія МАГАТЕ в рамках національного проекту УКР9038 спільно з Державним агентством України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та профільними підприємствами України розробила рекомендації щодо вибору майданчика для геологічного сховища радіоактивних відходів (РАВ). Зокрема, міжнародні експерти спільно з українськими фахівцями зробили попередню оцінку геологічних умов можливих майданчиків для сховища у зоні відчуження та підготували проект рекомендацій для України.

«Створення геологічного сховища необхідне Україні для безпечного захоронення високоактивних РАВ. Залучення міжнародного досвіду до процесу створення в Україні геологічного сховища – це гарантія його безпеки і використання найсучасніших підходів та інноваційних технологій ще на стадії вибору майданчика», – акцентує Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Експерти також обговорили планування подальших геологічних досліджень кристалічних порід з метою вибору відповідного майданчика. Ці роботи стануть  наступним кроком на шляху до створення в Україні геологічного сховища.

У ході роботи місії, експерти відвідали комплекс виробництв «Вектор», ДСП «Чорнобильська АЕС» й оглянули потенційно можливі майданчики для створення геологічного сховища у зоні відчуження.

У заході взяли участь представники МАГАТЕ, ДАЗВ, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Національної академії наук, Державної служби геології та надр, Державної інспекції ядерного регулювання, Державної корпорації «УкрДО «Радон», ДСП «ЦППРВ», ДСП «Екоцентр», ДП НАЕК «Енергоатом».

За матеріалами Державного агентства України з управління зоною відчуження