Ядерна фізика допомагає у дослідженні та збереженні культурної спадщини

Дослідження у галузі ядерної фізики допомагають не лише відкривати завісу таємниці творення та існування світу, але й дають можливість  дізнатися про матеріальну культурну спадщину людства та зберегти її для майбутніх поколінь.

Упродовж тижня, з 5 до 9 листопада у м. Київ за підтримки Українського культурного фонду, Національної академії наук України, Міністерства культури України та Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) на базі Українського товариства охорони пам’яток історії та культури проходили курси «Впровадження інноваційних методів досліджень та збереження об’єктів культурної спадщини».

Під час курсу слухачі змогли ознайомитися із фундаментальними основами рентгенфлуоресцентного аналізу (РФА) та його можливостями у визначенні хімічного складу тих чи інших предметів. Зокрема, археологічних та культурних артефактів, а відтак, у деяких випадках, локалізувати їхнє походження. Велике зацікавлення цей метод викликає і у реставраторів, адже дозволяє встановити хімічний склад фарб на полотнах, які підлягають реставруванню. РФА-метод може успішно застосовуватись як спосіб боротьби із фальсифікуванням творів мистецтва та історичних пам’яток, адже кожна епоха, так чи інакше, має свою специфіку. Порівняно із аналогами, він значно простіший та дешевший, а тому цілком може застосовуватись мистецтвознавцями, археологами, музейними та архівними працівниками у роботі.Упродовж тижня, з 5 до 9 листопада у м. Київ за підтримки Українського культурного фонду, Національної академії наук України, Міністерства культури України та Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) на базі Українського товариства охорони пам’яток історії та культури проходили курси «Впровадження інноваційних методів досліджень та збереження об’єктів культурної спадщини».

У ході курсу організатори продемонстрували застосування описаної методики на практиці, ознайомили із апаратним забезпеченням РФА-методу та обробкою енергетично-дисперсійних РФ-спектрів.

Окремий блок навчання було присвячено проблемам та методам радіоізотопного датування, що дозволяє встановити період, до якого можна віднести ту чи іншу пам’ятку.

Керівник освітніх курсів Олександр Бугай також ознайомив слухачів із інноваційними радіаційними методами обробки та консервації об’єктів культурної спадщини, що вже застосовуються деякими центрами, зокрема, центром «ARC-Nucléart» (Гренобль, Франція).

Пропонований курс – приклад взаємодії мистецтвознавців та спеціалістів із ядерної фізики, цікавий усім, хто присвятив своє життя вивченню історії матеріальної культури.

Редакція Uatom.org