Чорнобильська АЕС готує новий макет атомної станції

На ДСП «Чорнобильська АЕС» наближається до завершення створення нового інтерактивного макету промислового майданчика ЧАЕС, який відображає сучасний вигляд станції. Макет продемонструє відвідувачам станції надзвичайно деталізовані об’єкти майданчика (аж до іржі на металевих елементах будівель), а також дасть можливість побачити усе, що відбувається чи знаходиться на станції, – від півторагодинного процесу перевезення радіоактивних відходів (РАВ) до 4-річного будівництва Арки НБК, від пішохідних маршрутів до залізничних шляхів.

2 роки тому, коли роботи тільки починались, макетники планували просто оновити старий макет станції, розташований у Макетному залі адміністративного корпусу. Цей макет мав свою особливість – він показував, якою повинна була бути Чорнобильська АЕС, якби не відбулася аварія: з добудованими блоками третьої черги, повноводним ставом, двома градирнями та без «Укриття» і Арки НБК. Врахувавши усі «за» та «проти», автори відмовилися від ідеї реконструкції на користь створення принципово нового макету, котрий показував би сучасну ЧАЕС.

Новий макет виконано на акриловому листі та встановлено на екрані телевізора, на якому транслюється анімована презентація будівництва Арки НБК. Паралельно з цим у режимі слайд-шоу демонструються реальні фотографії цього процесу.

Презентаційний матеріал можна допрацьовувати і з часом кожен відділ зможе розробити власну презентацію для макета, яка демонструватиме систему електропостачання, поводження з РАВ, відпрацьованим ядерним паливом тощо.

Наразі триває створення захисного купола над макетом. Орієнтовно презентація макету запланована до Дня енергетика.

Державне агентство України з управління зоною відчуження за матеріалами ДСП «Чорнобильська АЕС».