Вдосконалення фізичного захисту об’єктів в умовах гібридної війни – необхідність

З лютого 2014 року Україна була втягнута Росією у активну відкриту фазу гібридної війни. Агресор не лише анексував Автономну Республіку Крим, а й дотепер провокує та бере участь у збройному конфлікті на території Луганської та Донецької областей.

Неможливо лишатися осторонь цих подій, особливо, коли вони стосуються питання захищеності радіаційно небезпечних матеріалів.

Олександр Фаррахов, представник Інституту геохімії навколишнього середовища (ІГНС) НАН України під час ХV Української конференції з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів розповів, яких вимог з фізичного захисту потрібно дотримуватися в умовах гібридної війни. 

Олександр Фаррахов, представник Інституту геохімії навколишнього середовища (ІГНС) НАН України

Гібридна війна – це ряд різноманітних режимів ведення війни, в тому числі з використанням регулярних чи нерегулярних військових формувань, терористичних атак, ведення інформаційної та кібернетичної війни. Усі ці дії, як правило, відбуваються приховано через інші організації з метою позбавити державу фактичного суверенітету без захоплення її території.

За словами пана Фаррахова, усі гібридні війни мають загальні ознаки. Серед них: використання ЗМІ країною-агресором для нагнітання соціальної напруги в державі та тиску на міжнародне співтовариство, внаслідок чого це переростає в інформаційну війну; застосування кібернетичних атак для дестабілізації і виведення з ладу критичних інформаційних систем; підкуп та вербування політичних і громадських діячів з метою ведення пропаганди, підриву обороноздатності держави, виникнення релігійних розбіжностей та конфліктів; використання церков (в Україні – храмів московського патріархату) як місць для зберігання зброї та в якості притулку для бойовиків; вторгнення на територію держави диверсійно-розвідувальних груп тощо.

Наразі широкого поширення для ведення гібридної війни набули безпілотні авіаційні комплекси. Їх популярність викликана тим, що наявність особливих технічних знань при їх використанні не є обов’язковою. Крім того, серед переваг: простота й відносна дешевизна обслуговування. Разом із тим, безпілотні авіаційні комплекси можуть нести серйозну загрозу для об’єктів фізичного захисту.

«В рамках вдосконалення інженерно-технічних засобів систем фізичного захисту, необхідно широко використовувати новітні технології протидії злочинним намірам, як проти зовнішніх, так і проти внутрішніх порушників, а також запобігати можливості змови між ними. Для цього, вважаємо за доцільне, на об’єктах фізичного захисту широко застосовувати безпілотні авіаційні комплекси», – зазначає представник ІГНС.

Фахівець також звернув увагу на низку інших проблемних питань, які створюють загрозу фізичному захисту в умовах гібридної війни. Серед них: недосконалість нормативно-правової бази, труднощі з підготовкою фахівців у сфері фізичного захисту, необхідність підвищення фактора культури фізичної захищеності тощо.

Зважаючи на реальні небезпеки та виклики, які надходять від Росії останні чотири роки активної фази гібридної війни, вимоги до фізичного захисту об’єктів потребують перегляду планових та позапланових загроз, а нормативно-правова база – суттєвого вдосконалення.   

Редакція веб-сайту Uatom.org