НАЕК “Енергоатом” отримав продовжену ліцензію на експлуатацію енергоблока №3 РАЕС

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) Григорій Плачков урочисто вручив президенту НАЕК “Енергоатом” Юрію Недашковському ліцензію на експлуатацію ядерної установки енергоблока №3 Рівненської АЕС до 11 грудня 2037 року.

Григорій Плачков привітав колектив Енергоатома та Рівненської АЕС з успішним виконанням усіх узгоджених з Держатомрегулювання заходів з продовження терміну експлуатації і підвищення рівня безпеки третього енергоблока РАЕС. Крім того, очільник відомства подякував фахівцям Держатомрегулювання і Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки за сумлінну та якісну інспекційну і експертну роботу.

Вітаючи колектив Енергоатома та Рівненської АЕС, Юрій Недашковський відзначив позитивні практики РАЕС, які дали можливість продовжити терміни експлуатації всіх трьох енергоблоків на 20 років, та, зокрема, рекордний обсяг заходів, які виконано в ході підготовки третього блока до роботи у понадпроектний період. А також наголосив, що з продовженням ресурсу вже 8-го енергоблока Енергоатом набув нового безцінного досвіду, якого не має жодна країна в світі.

Генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, у свою чергу, наголосив: «Сьогоднішня урочиста подія стала можливою в першу чергу завдяки напруженій та злагодженій праці всіх працівників  Рівненської АЕС,  підтримці Дирекції Компанії та високій компетенції фахівців Держатомрегулювання і ДНТЦ ЯРБ. Щиро вдячні за можливість використати досвід колег з атомних електростанцій, які раніше пройшли нелегкий шлях підготовки до продовження ресурсу блоків-мільйонників».

Нагадаємо, що 16 липня 2018 року під час відкритого засідання Колегії Держатомрегулювання продовження терміну експлуатації енергоблока №3 РАЕС на 20 років було одностайно підтримано членами Колегії. На засіданні Колегії було відзначено, що результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки (Звіт з періодичної переоцінки безпеки – ЗППБ) енергоблока №3 РАЕС та інспекційного обстеження підтверджують можливість безпечної довгострокової експлуатації блока, а заходи з підвищення безпеки та усунення відхилень від норм, правил та стандартів задовольняють вимоги з безпеки за показниками цільових критеріїв безпеки.

Прес-служба НАЕК “Енергоатом”