Відбулася зустріч у рамках двосторонньої співпраці між ДНТЦ ЯРБ та GRS

26 червня 2018 року у Києві відбулася робоча зустріч фахівців Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) з представниками Товариства з безпеки ядерних установок Німеччини (GRS) та Інституту проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України (ІПБ АЕС). У рамках заходу обговорювались результати спільно реалізованих проектів в Україні, а також були окреслені шляхи подальшої взаємодії.

«Співробітництво GRS з Україною розпочалося у 1992 році, після чого було започатковано низку проектів за напрямом ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», розповів експерт міжнародного відділу GRS Андреас Бертхольд. – «На сьогодні з українськими партнерами ми маємо проекти двосторонньої співпраці, беремо активну участь і у проектах Європейського Союзу щодо технічної підтримки країн СНД (TACIS) та співробітництва у сфері ядерної безпеки (INSC). За нашого сприяння продовжується реалізація низки проектів у Зоні відчуження з перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему».

Проекти двосторонньої співпраці умовно можна розділити на дві групи. Наукові, які дозволять дослідити процеси, що відбуваються на майданчику нового безпечного конфайнмента (НБК) з метою підвищення рівня безпеки об’єкту. Та проекти співробітництва GRS, Держатомрегулювання й ДНТЦ ЯРБ з питань ліцензування на майданчику НБК. «Наразі наша співпраця з ДНТЦ ЯРБ за обома напрямами продовжується», підсумував Андреас Бертхольд.

За словами начальника відділу зняття з експлуатації ДНТЦ ЯРБ Сергія Кондратьєва, минулого року фахівці Центру спільно зі спеціалістами GRS виконали дослідження на тему «Аналіз факторів, що визначають безпечний стан об’єкта «Укриття» у складі НБК». У результаті були визначені граничні умови поточних та потенційних небезпечних впливів об’єкта «Укриття».

При дотриманні граничних умов забезпечується, зокрема, захист навколишнього середовища.

«Багато хто думає, що після насування арки – наслідки аварії на ЧАЕС ліквідовані й більше нічого робити не треба. Насправді це не так. Що означає безпека об’єкта «Укриття» під НБК? Ці питання необхідно опрацювати, зокрема, під час аналізу безпеки й розробки остаточного звіту з аналізу безпеки цього об’єкта», – зауважив Сергій Кондратьєв.

Наостанок співробітник ДНТЦ ЯРБ Ірина Кутіна повідомила, що розпочалися роботи за новою темою у рамках співробітництва з GRS «Розробка методичних рекомендацій щодо моніторингу стану паливо-вміщуючих матеріалів під час експлуатації НБК».

Редакція веб-сайту Uatom.org