Держатомрегулювання приймає з офіційним візитом делегацію МАГАТЕ

12 червня 2018 року Державна інспекція ядерного регулювання України приймає з офіційним візитом делегацію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Метою заходу є обговорення питань застосування гарантій МАГАТЕ в Україні.

Серед учасників: фахівці вітчизняного ядерного регулятора, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти й науки, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Інституту проблем безпеки атомних електростанцій, Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», Київського інституту ядерних досліджень, НАЕК «Енергоатом».

Відкрив захід Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков, побажавши всім учасникам натхнення у роботі й істотних результатів.  

Директор відділу операцій С Департаменту гарантій МАГАТЕ Гарольдо Барозо Джуніор у свою чергу подякував за організацію зустрічі й можливість обговорити питання імплементації гарантій МАГАТЕ в Україні. «Особлива подяка – фахівцям Держатомрегулювання за відкриту комунікацію, плідну співпрацю, а також – підтримку в реалізації нового підходу до застосування гарантій на державному рівні», – зазначив Гарольдо Барозо Джуніор.      

У рамках заходу обговорювались деталі запровадження неоголошених інспекцій МАГАТЕ в Україні. Особлива увага приділялася інспекційним перевіркам відпрацьованих паливних збірок з тривалим періодом охолодження, низьким вигорянням, а також тих, які пошкоджені й зберігаються у басейнах витримки. Не оминули учасники й обговорення сучасного стану сховища для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2), Нового безпечного конфайнмента та Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

«Кожного разу, коли ми зустрічаємось в Україні – ми обговорюємо, як покращити нашу співпрацю, зробити її більш ефективною та дієвою. Думаю, поточна зустріч – не буде винятком й ми знайдемо можливості підвищення ефективності впровадження гарантій в Україні. І зробимо це як єдина, злагоджена команда», – підсумував Гарольдо Барозо Джуніор.  

Редакція веб-сайту Uatom.org