Тегеран збирається збільшити обсяг збагачення урану

Іран має намір збільшити обсяг збагачення урану, заявив заступник керівника Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камальванді. Про це повідомляє DW.

Зазначається, що відповідний лист у вівторок, 5 червня, буде передано в Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Іран також здатний прискорити виробництво центрифуг, необхідних для збагачення.

Напередодні верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї в ході телевізійного виступу заявив, що Іран не буде обмежувати свою ракетну програму. За його словами, Тегеран не має наміру одночасно “терпіти санкції та обмеження в ядерній сфері”. Хаменеї також повідомив про підготовку до нарощування обсягу збагачення урану в межах Спільного всеосяжного плану дій.

На початку травня президент Дональд Трамп оголосив про вихід США з угоди, укладеної між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною в 2015 році, що передбачає виконання Тегераном низки кроків, спрямованих на обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Трамп обвинуватив Іран у пособництві тероризму і прагненні продовжувати розробку ядерної зброї. Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану. Ці санкції можуть негативно вплинути і на неамериканські компанії, які ведуть бізнес в Ірані.

Решта учасників угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти домовленості в силі. Водночас в іранському МЗС повідомили, що у європейських країн є термін від 45 до 60 днів, щоб надати гарантії щодо захисту інтересів Ірану і компенсації збитків, завданих внаслідок виходу США з угоди. Якщо ж європейські учасники угоди не зроблять цього, Іран попереджає про ухвалення “вимушених рішень”.

Deutsche Welle