Cyclife: ті, хто знаються на радіоактивних відходах

На майданчик Cyclife редакція веб-сайту Uatom.org потрапила під час прес-туру об’єктами поводження з радіоактивними матеріалами Швеції. Раніше ці території належали шведській компанії Studsvik SB, проте в 2016 році корпорація EDF викупила їх, заснувавши шведський підрозділ Cyclife.   

Наразі EDF – найбільша група компаній-операторів АЕС у світі. Штат EDF складає – 154 000 чоловік, щорічний прибуток – 71,2 мільярдів євро, клієнтів – більше 37 мільйонів у всіх точках земної кулі.   

У своїй роботі корпорація EDF супроводжує увесь життєвий цикл ядерної установки: будівництво об’єкту, введення в експлуатацію та виведення з експлуатації. Для будівництва та введення в експлуатацію здебільшого використовується бренд «EDF», для виведення з експлуатації та поводження з радіоактивним відходами (РАВ) – бренд «Cyclife».   

Підрозділ Cyclife був заснований у 2016 році. Установки по поводженню з РАВ Cyclife функціонують у Франції, Швеції та Великобританії. На установках здійснюються  різні види переробки: переплавлення, спалювання, обробка металу, піроліз. Якщо у Франції та Великобританії установки займаються переробкою виключно власних відходів, – у Швеції на переробку приймаються РАВ з АЕС усього світу, а також відходи з дослідницьких установок та медичних закладів Швеції.     

Разом із тим, підрозділ Cyclife надає низку послуг з виведення об’єктів із експлуатації: розробляє стратегії поводження з РАВ та сценарії виведення з експлуатації об’єктів; займається характеризацією відходів; проводить підготовку персоналу до виведення об’єктів з експлуатації; надає допомогу зі спорудження установок для переробки РАВ.          

На майданчику Cyclife у Швеції функціонують: установка з обробки та плавлення металу, пропускна здатність якої становить 5 000 тон в рік; а також установка для піролізу. Серед переваг переробки-спалювання: зменшення обсягів відходів на 97%, можливість використання отриманого тепла для обігріву населення.

Радіоактивні відходи з АЕС після переробки – повертаються до країни виробника. РАВ із дослідницьких установок та медичних закладів Швеції після переробки стають власністю Cyclife.

На майданчику Cyclife також розміщена компанія «Svafo», що займається поводженням з історичними відходами Швеції й фінансується шведськими АЕС. Приблизно три-чотири рази на рік «Svafo» виїжджає на пошуки «покинутих» відходів, в тому числі джерел іонізуючого випромінювання. Бувають також виїзди по дзвінку, коли певна людина чи підприємство сповіщає про підозрілу знахідку. 

Після переробки відходи на майданчику Cyclife здебільшого зберігаються у сховищі «Svafo». До сховища для остаточного захоронення короткоіснуючих радіоактивних відходів (SFR) перероблені РАВ відправляють раз на п’ять років. В подальшому відходи зі «Svafo» планується перемістити до сховища для остаточного захоронення довгоіснуючих радіоактивних відходів (SFL), яке має бути збудоване в Швеції до 2045 року.   

Діяльність майданчика Cyclife чітко регулюється Шведським органом з радіаційної безпеки (SSM). Дозиметристи Cyclife щоквартально проводять радіологічні обстеження навколишнього середовища, аби переконатися у тому, що радіоактивних викидів навколо майданчика немає. На вміст радіонуклідів перевіряють, у тому числі гриби, рибу з водоймищ та молоко.   

До того, що на майданчику Cyclife відбувається переробка РАВ з інших країн – місцеві жителі ставляться толерантно. Причиною тому кілька факторів: наявність робочих місць та високий рівень довіри населення до влади та ядерного регулятора (SSM).   

Редакція веб-сайту Uatom.org