МАГАТЕ розпочало роботу над документом, що об’єднає в собі міжнародний досвід подолання наслідків ядерних та радіологічних аварій

Міжнародний експерт МАГАТЕ та перший заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Олег Насвіт під час консультаційної зустрічі експертів МАГАТЕ у Відні (Австрія) представив український досвід подолання наслідків Чорнобильської аварії – організації роботи на радіаційно-забруднених територіях. Ця зустріч дала старт підготовці Звіту про безпеку з робочою назвою «Проживання та робота в місцевостях, що зазнали впливу минулих ядерних чи радіологічних подій і діяльності».

«Накопичений великий досвід з подолання наслідків ядерних та радіаційних аварій, інших подій, що призвели до масштабного радіоактивного забруднення населених територій. Зокрема, це Чорнобильська і Фукусімська трагедії, наслідки видобування урану в Канаді та діяльності Семипалатинського ядерного полігону. Проте цей досвід важко використовувати повною мірою, адже немає єдиної системи цих знань. Тому ми поставили собі за мету провести зіставлення та аналіз усієї інформації, отриманої внаслідок минулих подій, та створення на її основі Звіту про безпеку. Наявність цього документа допоможе державам у розробленні стратегій захисту населення та подолання наслідків ядерних катастроф чи радіологічних аварій у майбутньому», – розповідає міжнародний експерт МАГАТЕ, перший заступник Голови ДАЗВ Олег Насвіт.

У ході зустрічі експерти з України, Канади, Франції, Японії та Казахстану спільно з фахівцями з ядерної безпеки МАГАТЕ обговорили та затвердили структуру документа, сферу його застосування та питання, які будуть у ньому висвітлені, зокрема: здійснення радіоекологічного та інших видів моніторингу на територіях, що зазнали впливу минулих ядерних чи радіологічних подій і діяльності; побудова системи комунікацій з населенням та іншими зацікавленими сторонами з метою підвищення ефективності управління цими територіями; планування діяльності з відродження цих територій.

Очікується, що перша редакція проекту документа буде підготовлена до кінця поточного року.

Прес-служба ДАЗВ