Українські спеціалізовані підприємства щодо поводження з РАВ отримали від ЄС обладнання на суму понад 2,5 млн євро

21 грудня на території Київського спецкомбінату генеральні директори українських підприємств, які входять до Державної корпорації «УкрДО «Радон» і відповідають за процеси поводження з радіоактивними відходами, отримали комплекти сучасного обладнання для аварійного реагування на підприємствах, а також реабілітації місць зберігання РАВ.

У рамках міжнародної технічної допомоги, що виконувалася за фінансової підтримки Європейського Союзу, українській стороні було передано 82 одиниці техніки на суму понад  2 500 000 євро. Зокрема, підприємства отримали транспортні засоби для перевезення членів аварійної бригади, обладнання для польових вимірювань, засоби індивідуального захисту, обладнання зв’язку і контейнери для зберігання. Виконавцем проекту виступала литовська компанія LOKMIS.

«Сьогодні Україна продовжує вдосконалювати інфраструктуру поводження з радіоактивними відходами для підвищення радіаційної безпеки та виходу на якісно новий рівень. Отримане сучасне обладнання допоможе реагуванню на можливі аварійні ситуації, а також забезпечить реабілітацію пунктів зберігання відходів дезактивації, які утворилися внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС і знаходяться у межах і поза межами зони відчуження», – зазначив Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Крім цього, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс проінформував, що в рамках виконання проекту частина техніки була виготовлена в Україні, а також висловив сподівання, що успішна співпраця між Україною і Литвою буде продовжуватися. Наприклад, обмін досвідом та напрацюванням у питанні зняття та виведення з експлуатації атомних електростанції.

Урядовий портал