Громадська рада при Держатомрегулювання приділила особливу увагу Чорнобильській АЕС

4 грудня 2017 року відбулося засідання Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України. У рамках заходу Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков повідомив, що Інспекцію з ядерної безпеки на Чорнобильській АЕС буде реорганізовано.

«На сьогодні штат Інспекції при ЧАЕС – два співробітники. Зважаючи на кількість об’єктів, що вже є та будуються в Чорнобильській зоні відчуження, – кількість співробітників однозначно треба збільшувати. Крім того, повноваження Інспекції мають бути поширені на всю зону відчуження, а не лише на майданчик ДСП «ЧАЕС», – зауважив Григорій Плачков. Громадська рада рішення Голови підтримала одноголосно.

У рамках засідання Громадської ради обговорювались також сучасний стан реалізації проектів нового безпечного конфайнменту «Арка» та сховища для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2).

Зі слів заступника керівника проекту НБК Сергія Дерюги, на часі у підрядної організації «NOVARKA» виникли проблеми, пов’язані з затримкою реалізації проекту. Зважаючи на це, введення в експлуатацію НБК з кінця листопада 2017 переноситься на кінець травня 2018 року. Члени Громадської ради висловили сумніви з приводу такого перебігу подій й зауважили, що, скоріше за все, дата введення об’єкту в експлуатацію не відповідатиме дійсності.

Після цього було прийняте рішення про проведення спільного засідання Громадських рад при Держатомрегулювання та Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), на якому буде розглянуте питання актуалізації стратегії перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно-безпечну систему. Було зазначено, що термін введення в експлуатацію сховища для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2) – II квартал 2018 року.

Піднімалося на засіданні Громадської ради й питання радіоактивного забруднення Ru-106. Після доповіді начальника відділу аварійної готовності та радіаційного захисту Держатомрегулювання Тетяни Кутузової, членами Громадської ради було прийняте рішення написати листа до Ради національної безпеки і оборони України та Кабінету Міністрів України з приводу створення та функціонування єдиної державної системи радіаційного моніторингу, що дозволить значно поліпшити процес виявлення радіаційних аномалій в Україні.

Також заступник Голови Громадської ради при Держатомрегулювання Ольга Кошарна доповіла щодо звіту по тарифам НКРЕКП для НАЕК «Енергоатом».

Редакція веб-сайту Uatom.org