В Одеському порту затримані два морських контейнери, які перевозили брухт магнію

За отриманою Держатомрегулювання інформацією 20 жовтня 2017 року в Одеському морському торговельному порту були затримані два морських контейнери, які перевозили брухт магнію з Об’єднаних Арабських Еміратів для одного з українських підприємств. Причиною затримання стало спрацювання портальної системи радіаційного контролю типу «Янтарь».

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2003р. № 813 «Про затвердження порядку взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, в разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу», для обстеження контейнерів була створена робоча група, до складу якої увійшли представники Південної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання.

За результатами проведених вимірювань перевищення ПЕД на поверхні контейнерів становила відповідно 3.5 мкЗв/год та 6.5 мкЗв/год. Дистанційний спектрометричний аналіз виявив, що перевищення ПЕД гамма-випромінювання обумовлено наявністю радіонуклідів 226Ra, що містяться у невстановлених об’єктах всередині контейнерів. Документів, що підтверджують законність наявності у вантажу (брухту магнію) радіоактивних матеріалів представлено не було.

Відповідно до ст.53 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» перевезення на територію України радіоактивних відходів з територій інших держав забороняється. Одеською митницею ДФС відповідно Митного кодексу України було прийнято рішення стосовно повернення вантажу відправнику.

13 листопада 2017 року контейнери з вантажем були завантажені на судно закордонного плавання та випущені за межі митної території України для подальшого направлення на адресу одержувача.

За матеріалами Держатомрегулювання