Українські фахівці працюють в Канаді над розробкою Дорожньої карти МАГАТЕ щодо створення геологічного сховища, яке вирішить питання захоронення РАВ на тисячі років

Українська делегація на чолі з Головою ДАЗВ Віталієм Петруком разом із представником НАН України Юрієм Шибецьким взяла участь у нараді МАГАТЕ стосовно розробки Дорожньої карти для створення глибокого геологічного сховища для захоронення високоактивних радіоактивних відходів (РАВ). Захід відбувся в м. Оттава, Канада.

Учасники наради країн-членів МАГАТЕ, зокрема з США, Канади, Болгарії, Литви, Словаччини, Німеччини, Франції, Швейцарії, Японії, Індії, презентували передовий досвід у роботі щодо вибору майданчиків для розміщення глибоких геологічних сховищ, їх проектування та будівництва.

Українська делегація презентувала доповідь на тему: «Можливості використання Дорожньої карти для Програми створення глибокого геологічного сховища в Україні».

«Передовий світовий досвід та розроблена за участю фахівців та науковців з багатьох країн Дорожня карта буде корисна для України у вирішенні питання поводження з РАВ. Проект Дорожньої карти містить дуже важливу і корисну інформацію. Рекомендації, визначені документом, будуть використані як план дій при створенні власного глибокого геологічного сховища. Період від ініціювання питання створення сховища до його заповнення і закриття охоплює понад 100 років, різні країни перебувають на різних стадіях цього процесу. Україні важливо враховувати основні світові надбання та досвід під час реалізації програми створення глибокого геологічного сховища для того, щоб оптимізувати витрати на власну програму, оскільки ми перебуваємо на початковій стадії цього процесу», — зазначив Віталій Петрук.

Зі слів Юрія Шибецького, з точки зору науковців та фахівців, що займатимуться впровадженням власної програми в Україні, важливим є детальне визначення змісту робіт за фазами реалізації. При цьому важливо постійно пам’ятати, що зазначені роботи спрямовані на обґрунтування саме безпеки геологічного захоронення.

Згідно з експертною думкою, остаточне захоронення високоактивних РАВ у глибоких геологічних сховищах дозволить вирішити питання безпеки на сотні тисяч років.

Слід додати, що фахівці ДАЗВ зустрілися з посадовцями із Посольства України в Канаді, де обговорили питання розвитку зони відчуження (зокрема проведення на цій території наукових досліджень) та системи поводження з РАВ в Україні.

На зустрічі представники Посольства висловили свою підтримку та наголосили на важливості співпраці з Україною у цій галузі.

За матеріалами прес-служби ДАЗВ