Мобільна лабораторія RanidSONNI може бути використана після закінчення бойових дій в зоні АТО

Про це заявила прес-секретар Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Тетяна Вербицька під час відкриття XVI Міжнародного виставкового форуму «Технології захисту/ПожТех-2017», який зараз проходить у Міжнародному Виставковому Центрі у Києві.

Прес-секретар Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Тетяна Вербицька

В рамках Форуму ДНТЦ ЯРБ у партнерстві з виробником обладнання для радіаційної розвідки «Environics» (Фінляндія) та його офіційним представником в Україні – «Star Technology», представляє мобільну лабораторію радіаційної розвідки RanidSONNI.

«На Форумі ми представляємо мобільну лабораторію радіаційної розвідки RanidSONNI. Її призначення у виявленні потенційних радіаційних загроз», – зазначає прес-секретар ДНТЦ ЯРБ Тетяна Вербицька. За її словами, обладнання може використовуватись для радіаційної розвідки територій під забудову та для пошуку і виявлення радіаційних загроз під час масових заходів. Також, завдяки лабораторії можна перевірити продукти харчування, предмети господарського вжитку на вміст радіонуклідів.

«Крім того, наше обладнання може бути застосоване для пошуку втрачених джерел іонізуючого випромінювання та інших радіоактивних матеріалів. Найбільш гостро це питання постане після закінчення бойових дій на тимчасово непідконтрольній території України. Після виведення російських військ та розмінування територій, у зоні АТО доцільно було б провести повноцінну радіаційну розвідку. І ми, як експертна установа, яка має у своєму розпорядження необхідне обладнання – готові допомогти», –  запевняє прес-секретар Центру.

Про обладнання для забезпечення радіаційної, хімічної, біологічної та ядерної безпеки розповідає інженер компанії «Star technology» Олександр Проценко. «На виставці ми представляємо різноманітне обладнання для виявлення радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних (РХБЯ) загроз. Потенційному покупцеві запропонувати можемо дозиметри, хімічні детектори, комплексні системи, що дозволяють виявити усі види РХБЯ загроз. Також маємо засоби для проведення дезактивації вже забруднених предметів та техніки, а також захисні костюми, маски, фільтри», – ділиться фахівець.

Інженер компанії «Star technology» Олександр Проценко

Окремо Олександр Проценко демонструє відвідувачам комплексний прилад для моніторингу навколишнього середовища «EnVision GOSSAMER». Зі слів експерта, прилад фіксує наявність викиду у повітря отруйних речовин військового призначення та промислових токсичних речовин. Також «EnVision GOSSAMER» має здатність ідентифікувати радіаційне забруднення. Крім того, прилад оснащений метеостанцією, яка збирає погодні дані.

«Коли вся інформація з місця подій зібрана, вона передається у командний центр за допомогою системи зв’язку, де завдяки спеціальному програмному забезпеченню здійснюється опрацювання даних. Якщо загрозу виявлено – система її фіксує, сповіщає її тип й розраховує подальший перебіг подій. Після чого спеціалісти вирішують, яким чином запобігти поширенню загрози та ліквідувати її наслідки», – зазначає представник компанії «Star technology». На запитання, скільки коштує прилад, відповідає, що ціна визначається індивідуально під потреби замовника, адже система може мати різну конфігурацію, можуть бути встановлені різні системи живлення і зв’язку.   

Виставковий форум «Технології захисту/ПожТех-2017» триватиме до 13 жовтня, тож всім, хто бажає скористатися послугами екіпажу мобільної лабораторії RanidSONNI – слід поспішати. 

Редакція веб-сайту Uatom.org