Новий проект у рамках «Глобального партнерства», Або як Київ позбавлятиметься зайвої радіоактивності

За найбільш оптимістичним сценарієм новий проект по перевезенню 95 тисяч відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання (ВДІВ) з Київського спецкомбінату до Чорнобильської зони відчуження розпочнеться вже в 2018 році. Зберігатимуться зазначені ВДІВ у Централізованому сховищі для довгострокового зберігання відпрацьованих ДІВ (ЦСВДІВ), збудованому за кошти міжнародних донорів, на комплексі виробництв «Вектор».

Про те, чому проект має непересічне значення для України, нинішній стан його реалізації, існуючі та очікувані труднощі редакція веб-сайту Uatom.org спілкувалася з генеральним директором Державної корпорації «Українське державне об’єднання «Радон» (ДК «УкрДО «Радон») Валентином Мельниченком та директором Державного спеціалізованого підприємства «Київський державний міжобласний спеціальний комбінат» (ДСП «Київський ДМСК») Михайлом Ходорівським.

Генеральний директор ДК «УкрДО «Радон» Валентин Мельниченко

Валентине, ЦСВДІВ було збудовано ще в 2015 році. Чи перевозились радіоактивні матеріали (а саме – відпрацьовані ДІВ) з інших сховищ корпорації «УкрДО «Радон», розташованих за межами Чорнобильської зони відчуження, на цей об’єкт за останні два роки?

– Будівництво ЦСВДІВ здійснювалось протягом 2012-2015 років за підтримки Департаменту енергетики та кліматичних змін Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії. Додаткове фінансування надходило й від країн Європейського Союзу, адже проект реалізовувався у рамках ініціативи «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення». Загалом на спорудження сховища було витрачено 147 мільйонів гривень.

 Перевезення відходів (а саме – ВДІВ) зі спецкомбінатів «УкрДО «Радон» на ЦСВДІВ розпочалися минулого року, після видачі об’єкту Ліцензії на «гарячі» випробування. Першим у цьому процесі став «Київський ДМСК», згодом долучилися «Харківський ДМСК» та «Дніпропетровський ДМСК». Здійснювалось транспортування за власнозароблені кошти корпорації. Ми дуже хотіли, аби все це нарешті запрацювало, тож вкладали у перевезення, не сумніваючись.

 У 2016 році з «УкрДО «Радон» до ЦСВДІВ було перевезено 533 ВДІВ, з них охарактеризовано – 197. У 2017 році – транспортовано 1 101 ВДІВ, 178 – охарактеризовано.

– Поясніть, що означає «охарактеризовано»?

– Процес перевезення радіоактивних матеріалів – технологічно складний. Якщо ми говоримо про джерела типу «Е» або «БГІ» – їх переміщення можливе виключно у спеціальних контейнерах. Формально в один такий контейнер входить 8 ВДІВ у біозахисті. В свою чергу в спецавтотранспорт, що є в наявності у Київського ДМСК, входить – один такий контейнер. Не важко порахувати, скільки ходок треба зробити водієві, аби перевезти значну кількість відходів. Харківський ДМСК має більш потужні автомобілі, одна машина за раз може перевезти 16 ВДІВ.

Характеризація – це процедура, передбачена існуючим регламентом ЦСВДІВ. Вона включає в себе: ідентифікацію джерела, його фотографування, звірку з паспортними даними, спектрометрію; потому – сортування й паспортизацію. Відбувається все це на базі ЦСВДІВ.

На перший погляд може здатися, що нічого складного у цьому процесі немає. Проте, це не так. Джерела приїжджають на ЦСВДІВ у власному біозахисті (якщо спрощено – то це велика свинцева куля з металевим штоком в середині на якому закріплене радіоактивне джерело).  З цієї кулі джерело необхідно вийняти, ідентифікувати і перемістити до місця зберігання у спеціальному приміщенні ЦСВДІВ. Звісно, все це відбувається у так званій «гарячій» камері через надвисоку радіоактивність. Так от, бувають випадки, коли розібрати джерела фізично дуже складно. Річ у тім, що переважна більшість ВДІВ належить до категорії «історичних» відходів і знаходяться у неналежному для розбору стані. Якщо ВДІВ знаходяться у задовільному стані – можна розібрати кілька одиниць за день, в протилежному випадку – розборка може зайняти кілька днів.

Директор ДСП «Київський ДМСК» Михайло Ходорівський

– Що ж, досить про здобутки минулих років. Михайле, розкажіть, коли стартує новий проект по перевезенню 95 000 ВДІВ з Київського спецкомбінату до ЦСВДІВ?

На часі ми робимо все можливе, аби проект розпочався в 2018 році. Нагальних викликів маємо три: відсутність Ліцензії на промислову експлуатацію ЦСВДІВ, обмежену (наявною технологією та обладнанням) потужність цього об’єкту на «приймання» ВДІВ, а також відсутність остаточного рішення Західного інвестора щодо виділення коштів на перевезення ВДІВ зі спецкомбінатів та експлуатацію ЦСВДІВ.

Проектна потужність першої черги ЦСВДІВ – 500 000 ВДІВ, призначене сховище для тимчасового зберігання зазначених відходів протягом 50 років.

Наразі на об’єкті тривають «гарячі» випробування. Тут маємо один нюанс: перевозити велику кількість ВДІВ до того, як «гарячі» випробування будуть завершені, Регулюючий орган не дозволяє. Лише після того, як випробування завершаться, ЦСВДІВ одержить Ліцензію на промислову експлуатацію й фізично буде готовим приймати великі партії ВДІВ.

Далі – обмежена потужність ЦСВДІВ на «приймання». Сховище не встигатиме приймати велику кількість джерел (у разі швидкого надходження великих партій ВДІВ), характеризувати їх та розміщувати на тимчасове зберігання. Тож, в рамках проекту передбачено, що на майданчику «Вектор», біля ЦСВДІВ повинно бути організоване місце для тимчасового зберігання контейнерів з ВДІВ, що будуть надходити від спецкомбінату. Споруда для цього вже є, необхідно лише доопрацювати документи й одержати дозвіл Держатомрегулювання на тимчасове розміщення там контейнерів з ВДІВ.

Загалом, за нашими прогнозами, реалізація проекту відбуватиметься у дві фази. Перша – переміщення 12 000 ВДІВ, які вже практично готові до транспортування; друга – 83 000 ВДІВ, що потребують сортування та попередньої характеризації. Друга фаза, технічно складніша й відповідно – дорожча по вартості.

Підсумовуючи, скажу так: за наявності фінансування під проект й технічної можливості ЦСВДІВ приймати велику кількість джерел – проект можна було б успішно завершити за 2,5 роки.

– Коли 95 000 відпрацьованих ДІВ покинуть Київський ДМСК, що залишиться на спецкомбінаті?

Загалом у сховищах Київського ДМСК зберігається не менше як 280 000 відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання. Питання їх повного вивезення не є простим. ВДІВ зберігаються в різних сховища за різних умов. Необхідно розробляти окремі технічні рішення для вирішення питань щодо їх вилучення та перевезення до ЦСВДІВ. Це можна зробити, але за умов належної фінансової підтримки з боку держави, внутрішніх або міжнародних інвесторів.

– Транспортуватимете 95 000 ВДІВ власними силами чи залучатимете інші компанії у допомогу?

Кожен зі спецкомбінатів «УкрДО «Радон» має Ліцензію на перевезення радіоактивних матеріалів, відповідно в активі кожного – обладнані спецавтомобілі для їх транспортування, а також – певний контейнерний парк. Звісно, було б добре в подальшому розширити як автомобільний парк, так і контейнерний. Скажімо, два спецавтомобілі Київського ДМСК мають обмежену вантажопідйомність і не можуть перевозити важкі 2-3 тонні: контейнери.

– Михайле, у чому важливість проекту? Навіщо радіоактивні матеріали з Київського спецкомбінату перевозити в Чорнобильську зону відчуження?

Реалізовуючи цей проект, ми позбавляємо Київ найбільш ризикових радіоактивних відходів. Зберігаються 95 000 ВДІВ у одному зі сховищі Київського ДМСК. Проблема у тому, що дане сховище поверхневе й, незважаючи на наявний достатньо високий рівень його фізичного захисту, – ризик несанкціонованого доступу на об’єкт все ж існує. Саме для зменшення такого ризику і передбачено вивезти згадані ВДІВ до сховища у Чорнобильській зоні відчуження. Крім того, реалізація проекту сприятиме подальшому переміщенню радіоактивних відходів з Києва в Чорнобильську зону відчуження.

– Чи буде експлуатація ЦСВДІВ безпечною?

 Сховище – надсучасне, з наявністю п’яти технологічних потоків, окремо для зберігання альфа-джерел, бета та гамма джерел, нейтронних джерел, а також так званих РІТЕГ-ів. На етапі проектування експертиза аналізу безпеки об’єкту проводилася Держатомрегулюванням. Разом з тим, аналіз безпеки проводився під розміщення ЦСВДІВ на території майданчику «Вектор» в Чорнобильській зоні відчуження. Безпечна експлуатація сховища – неодноразово  доведена.

Редакція веб-сайту Uatom.org