В Україні стартувало 39 засідання робочої групи WENRA

З 25 по 29 вересня 2017 року в Україні вперше проходить засідання робочої групи WENRA (Western European Nuclear Regulators Association) з питань зняття з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами (РАВ).

У рамках заходу 25 вересня делегація WENRA відвідала Чорнобильську зону відчуження, а саме такі об’єкти, як сховище для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2), завод із переробки рідких радіоактивних відходів та промисловий комплекс для поводження з твердими радіоактивними відходами. Також представники Асоціації побували на оглядовому майданчику нового безпечного конфайнменту об’єкту «Укриття».

26 вересня у конференц-холі готелю «Парк Готель Голосієво» відбулося офіційне відкриття засідання робочої групи. З вітальним словом виступив керівник Державної інспекції ядерного регулювання України Борис Столярчук.

«Український регулятор повноправного членства у WENRA набув у 2015 році. Цьогоріч делегацію WENRA з метою проведення засідання робочої групи Україна приймає вперше», – зазначив очільник Держатомрегулювання.

На сьогодні до сфери діяльності Держатомрегулювання належить регулювання безпеки значної кількості об’єктів на території України. Серед них: 15 діючих енергоблоків на 4 атомних станціях; 2 діючих сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій та Чорнобильській АЕС; дослідницький реактор; 6 спеціалізованих підприємств для поводження з радіоактивними відходами у різних регіонах України; пункти тимчасової локалізації та сховища РАВ у зоні відчуження; уранодобувні та переробні підприємства; значна кількість джерел іонізуючого випромінювання у медичних, наукових та інших закладах. «Окремо хочу відмітити Чорнобильську АЕС, яка на часі – єдина в Україні на етапі зняття з експлуатації. На сьогодні триває етап остаточного закриття та консервації об’єкту», – повідомив Борис Столярчук.

На майданчику ЧАЕС на завершальному етапі знаходиться будівництво нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття», сховища для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу, а також заводів з переробки рідких та твердих радіоактивних відходів.

Що стосується найближчих планів у сфері поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), то на сьогодні прийнято рішення та передбачається спорудження нових об’єктів у зоні відчуження: централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) та сховища осклованих високоактивних РАВ після переробки ВЯП.

Наразі, розпочато «гарячі» випробування на централізованому сховищі відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання.

На діючих АЕС України впроваджуються комплекси для переробки РАВ, які накопичились за час експлуатації АЕС.

«Інспекція розробляє законодавчі та нормативно-правові акти у сфері поводження з РАВ та ВЯП, з врахуванням положень та рекомендацій МАГАТЕ, WENRA, Європейського Союзу. Ми надаємо важливе значення міжнародній співпраці регулюючих органів європейських країн, що має на меті гармонізацію регулюючих вимог з безпеки АЕС, безпеки поводження з відпрацьованим ядерним паливом, радіоактивними відходами та зняття з експлуатації», – зауважив керівник Держатомрегулювання.

Зі слів Бориса Столярчука, представники Держатомрегулювання активно працюють у складі робочої групи WENRA з питань зняття з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами та у робочій групі з реакторної безпеки. В рамках гармонізації національних регулюючих вимог з референтними рівнями WENRA в Держатомрегулювання створена спеціальна комісія.

«Ми приєднались до WENRA на етапі, коли більшість країн-членів WENRA вже завершили самооцінку своїх нормативних вимог, а також впровадили чи визначили національні плани дій по гармонізації цих вимог. Нині ми докладаємо багато зусиль, щоб якомога швидше завершити свою самооцінку та гармонізувати національні вимоги. На сьогодні вже проведена самооцінка з питань зняття з експлуатації, за результатами якої, та з урахуванням рекомендацій WENRA, ми розпочали розробку двох нормативних документів», – запевнив Борис Столярчук.

Наступним кроком стане проведення самооцінки з питань зберігання радіоактивних відходів і відпрацьованого ядерного палива, згодом – з питань захоронення РАВ, після чого – з питань переробки РАВ.

«Звичайно, це потребує чимало зусиль та часу, але я сподіваюсь, що ми успішно з цим впораємось. Активна участь України в нових ініціативах Асоціації, відповідно до викликів сучасності, та подальші кроки щодо гармонізації національних вимог з ядерної та радіаційної безпеки з референтними рівнями WENRA – дасть змогу наблизитися до європейських стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки та продовжити розробку спільних підходів до вирішення основних питань, пов’язаних з підвищенням безпеки діючих АЕС», – підсумував керівник Держатомрегулювання.

За подальшим перебігом подій – слідкуйте на нашому сайті.

Редакція веб-сайту Uatom.org