Міжнародна компанія Holtec International, яка спеціалізується на виготовленні обладнання в галузі ядерної енергетики, планує налагодити в Україні виробництво малих модульних реакторів для АЕС

Про це повідомив журналістам у четвер на церемонії відкриття нового заводу Holtec у штаті Нью-Джерсі (США) президент ДП “НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Є дуже цікава пропозиція, яку зробив президент Holtec International Кріс Сінгх нашому президенту Петру Порошенку – створити в Україні хаб з розповсюдження в Європу, Азію і Африку малих модульних реакторів з локалізацією виробництва і дуже великої кількості обладнання на українських підприємствах”, – зазначив керівник “Енергоатому”.

Він уточнив, що йдеться про реактори SMR-160, і до цієї справи вже залучене українське виробництво “Турбоатом”, яке має у своїй лінійці турбіни, що підходять для цього проекту.

“Є також можливість залучити інші українські підприємства”, – сказав Недашковський.

Він назвав виробництво малих модульних реакторів “надзвичайно перспективним” напрямом у будівництві атомних електростанцій.

“Ці реактори мають підвищений рівень безпеки за рахунок того, що на них застосовується пасивні системи безпеки, тобто, без насосного обладнання, арматурного і багато чого іншого, що вимагає зовнішнього електроспоживання”, – пояснив глава українського підприємства.

Крім того, за його словами, реактори проекту SMR-160 маневрені, достатньо дешеві порівняно з реакторами високої потужності, можуть споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач.

“Цей проект вже концептуально розроблений, і початок процесу його ліцензування очікується вже наступного року, а старт активної фази будівництва – приблизно в 2023 році. Ми вважаємо, що для України цей проект дуже цікавий і перспективний”, – підкреслив Недашковський.

Оцінюючи подальші перспективи, він зауважив, що потреба в малих модульних реакторах після 2025 року оцінюється загалом у близько один трильйон доларів. Частково, за його словами, це може бути реалізовано в Україні.

Інформаційне агентство “Укрінформ