Чим займається ВАО АЕС? Інтерв’ю з очільником паном Регальдо.

Нещодавно в Україну з робочим візитом завітав Голова Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні станції (ВАО АЕС) Жак Регальдо. Редакція веб-сайту Uatom.org поспілкувалася з паном Регальдо персонально, довідавшись чимало деталей про місію ВАО АЕС, її структуру, щоденну діяльність.

На посаді Голови ВАО АЕС Жак Регальдо перебуває більше чотирьох років. До цього він працював на французьку компанію «Électricité de France», станом на 2010 рік – найбільшого виробника електроенергії у світі. За плечима Жака Регальдо – 36 років досвіду у ядерній сфері. Про те, чому робота у WANO – важлива, читайте у ексклюзивному інтерв’ю для веб-сайту Uatom.org.

Голова Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні станції (ВАО АЕС), Жак Регальдо

– Жак, яка мета створення Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні станції?

– ВАО АЕС була створена після аварії на Чорнобильській АЕС. Місією ВАО АЕС є підвищення рівня ядерної безпеки в кожній країні та кожному ядерному операторі шляхом обміну експлуатаційним досвідом та передовою практикою.

– Яка структура ВАО АЕС? Скільки у вас офісів та регіональних центрів?

– Кожен ядерний оператор у світі є членом нашої організації. Ми неймовірно пишаємося цим. Головний офіс ВАО АЕС знаходиться в Лондоні (Великобританія), а також в нас є регіональні центри в Атланті (США), Москві (Росія), Парижі (Франція) та Токіо (Японія). Крім того, у нас є філія в Гонконзі (Китай).

– Скільки людей працює у ВАО АЕС?

– Загальна кількість персоналу ВАО АЕС становить 400 осіб, які працюють в організації на повну ставку.

– Які у ВАО АЕС основні програми?

– Основні програми ВАО АЕС включають партнерські перевірки, аналіз продуктивності, підтримку членів, навчання та розвиток, а також корпоративні комунікації.

Найбільш відомою програмою є партнерська перевірка. Партнерські перевірки допомагають членам порівняти власні стандарти із найвищими стандартами шляхом поглибленого, об’єктивного аналізу їхньої діяльності незалежною командою експертів із зовнішніх організацій. В результаті перевірки готується відвертий звіт, який розглядає сильні сторони, а також визначає області для підвищення рівня ядерної безпеки та надійності атомних електростанцій. На кожній АЕС у світі, включаючи Україну, кожні чотири роки проводиться партнерська перевірка.

За допомогою партнерських перевірок, члени мають змогу ознайомитися із світовими уявленнями про безпечну та надійну експлуатацію АЕС, а також удосконалити власну діяльність. Ті ж принципи поширюються на компанії, як і на станції, у вигляді корпоративних партнерських перевірок.

Після аварії на АЕС «Фукусіма», ВАО АЕС перейшла до чотирирічного циклу проведення партнерських перевірок із повторною перевіркою кожні два роки. ВАО АЕС також співпрацює з іншими організаціями, серед яких Інститут експлуатації атомних електростанцій (INPO), Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) і Японський інститут ядерної безпеки (JANSI), які ще перевірки можуть розцінюватися як аналоги партнерських перевірок ВАО АЕС.

З 1992 року, ВАО АЕС провела понад 500 партнерських перевірок на діючих АЕС в 31 країні та області, включаючи щонайменше одну перевірку на кожній АЕС членів ВАО АЕС.

– Як щодо інших програм?

Програма аналізу продуктивності дозволяє інформувати членів ВАО АЕС про події на інших АЕС, щоб вони мали змогу вжити коригуючих заходів для запобігання виникнення подібних випадків на їхніх АЕС. Успіх програми обумовлений бажанням членів ВАО АЕС відкрито ділитися досвідом експлуатації в інтересах інших операторів по всьому світу.

Подія визначається як будь-яке значне відхилення від нормальної очікуваної експлуатації станції. Коли на АЕС трапляється якась подія, керівництво та персонал такої АЕС аналізують її і створюють Звіт з події ВАО АЕС, який надсилається у відповідний регіональний центр ВАО АЕС та розміщується на веб-сайті членів Асоціації. Визнання важливості такої діяльності поступово зростає і, як наслідок, загальна кількість подій, про які надається звіт до ВАО АЕС, продовжує збільшуватися.

ВАО АЕС не просто збирає дані. Програма аналізу продуктивності пропонує унікальну можливість аналізу подій з усього світу. Результати повідомляються членам ВАО АЕС та його вищому керівництву в декількох типах звітів.

Крім того, у нас є Програма підтримки членів, яка допомагає членам підвищувати рівень безпеки та надійності. Основним напрямком діяльності є місії з підтримки членів. Вони проводяться у відповідь на запит АЕС або експлуатуючої організації та забезпечують членів ВАО АЕС засобами для допомоги один одному у вирішенні виявлених проблем. Команда експертів обирається на основі їхнього досвіду у відповідній галузі. Така команда аналізує проблеми, виявлені під час партнерських перевірок, та допомагає визначити можливі шляхи їх вирішення.

Останні місії охоплювали такі різноманітні області, як управління діяльністю, якість роботи персоналу, надійність обладнання, радіаційний захист, експлуатація, система управління аварійними відключеннями та організаційна ефективність.

В рамках Програми навчання та розвитку здійснюється форум для членів ВАО АЕС для підвищення їхніх професійних знань та навичок. Заходи включають практичні заняття, семінари, тренінги та курси підготовки керівників.

Такі заходи дозволяють членам усіх регіонів порівняти їхню діяльність та перейняти передовий досвід. Крім того, це є ідеальною можливістю для налагодження відносин з колегами з різних країн світу.

Кожен захід спрямований на удосконалення ефективності АЕС під час експлуатації, технічного обслуговування та інженерної діяльності. Конкретні теми обираються на основі запитів членів, певних недоліків або потреб, визначених персоналом ВАО АЕС або галузевими тенденціями.

Останні теми, розглянуті в рамках програми, включають нагляд за виконанням діяльності у сфері, якісь роботи персоналу, організаційну ефективність, експлуатаційний досвід, надійність експлуатації та управління діяльністю.

В рамках Програми корпоративних комунікацій застосовується велика кількість каналів для розширення доступу до продукції та послуг ВАО АЕС серед її членів, а також для управління відносинами з зацікавленими сторонами. Такі канали включають загальнодоступні веб-сайти та веб-сайти для членів ВАО АЕС, публікації, серед яких Inside WANO та WANO Review, соціальні засоби масової інформації, а також різні заходи та конференції.

Підтримуючи переконання ВАО АЕС, що удосконалення – це нескінченна подорож, ми постійно шукаємо нових та кращих способів для втілення місії ВАО АЕС.

– Чи розвивається у ВАО АЕС комунікаційна стратегія?

– Звичайно. Наша команда корпоративного зв’язку всіляко сприяє тому, щоб про місію та діяльність ВАО АЕС були обізнані як внутрішня, так і зовнішня аудиторія. Сюди входять члени ВАО АЕС, ЗМІ, постачальники галузі, нові члени та країни, які планують почати застосовувати ядерні технології серед інших технологій виробництва енергії.

Під керівництвом нашого директора в Лондоні та за підтримки фахівців у сфері зв’язку з Атланти, Лондону, Парижу, Москви та Токіо, команда корпоративного зв’язку є головним пунктом зв’язку для тих, хто прагне дізнатися більше про ВАО АЕС та її роль як світового лідера в галузі ядерної безпеки.

Редакція веб-сайту Uatom.org