Подальші роботи на Чорнобильській АЕС потребуватимуть стратегії та 100 млрд дол.

Після того, як всередині нового конфайнменту на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС закінчать усі роботи і наприкінці цього року запустять систему, розпочнеться найважчий етап робіт у зоні відчуження.

Як розповіла представник Асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна, згідно з документами, прийнятими в 2001 році, далі треба демонтувати розташований під аркою старий об’єкт «Укриття» та витягти розплавлене й змішане з бетоном паливо. А потім захоронити його в контейнерах, відповідно до норм ядерної та радіаційної безпеки.

«Як підійти до цього питання, поки ніхто не знає, тому що там дуже високі радіаційні поля, і вони небезпечні для людини. Але стратегію цього вже потрібно розробляти », — зазначила вона.

За словами Ольги Кошарної, частково вже реалізований проект є унікальним, оскільки вперше країни «скинулися грошима» для його здійснення, а адміністрував роботи Банк реконструкції та розвитку. Вартість проекту — 1,5 млрд доларів.

«Це унікальна будівельна споруда, єдина в світі. Вона є витонченою з точки зору інженерного підходу, оригінальною. Але, на жаль, вона не вирішує всіх проблем. Строк її експлуатації 100 років, а в роботу вона буде введена восени цього року », — розповіла представник Асоціації «Український ядерний форум».

Подальші роботи на Чорнобильській АЕС будуть вже на порядок дорожчими, зазначила вона.

«Називаються цифри до 100 млрд євро, якщо робити все за правилами. Тобто розбирати, завантажувати в контейнери, захоронити. А захоронити ті 200 тонн палива, які там переплавилися разом з металом і з бетоном, за правилами, потрібно в глибоких геологічних формаціях. Ми не підходили ще до будівництва такого сховища. Ми ще не вибрали місця, у нас немає ще навіть ніякої стратегії », — акцентувала Ольга Кошарна.

При цьому, як зазначила експерт, для реалізації таких проектів потрібно ще шукати баланс між економічною доцільністю та питаннями безпеки, це важливо. У зоні відчуження на сьогодні планується будувати сонячну електростанцію і є плани створити природний заповідник.

«Ґрунт сильно забруднений трансуранами, такими як плутоній, які очищати немає ніякого сенсу, тому що це дуже дорого. Тим більше, що на цій території не планується ніяка господарська діяльність, крім як експлуатація об’єктів, пов’язана з Чорнобильською станцією», — прокоментувала вона.

Джерело