Посилено охорону Южно-Української АЕС

116

17 серпня фахівці ВП ЮУАЕС спільно з представниками військової частини Нацгвардії, що несе охорону та оборону об’єктів атомної станції, Держінспекції ядерного регулювання, а також СБУ, правоохоронних органів і прокуратури Южноукраїнська обговорили питання посилення охорони енергокомплексу та підвищення взаємодії між правоохоронними органами, СБУ та всіма суб’єктами боротьби з тероризмом.

Фізична безпека особливо важливого об’єкта – Южно-Українського енергокомплексу в складі АЕС, ГЕС і ГАЕС – набуває особливого значення в зв’язку зі встановленням для Миколаївської області «жовтого (імовірна загроза)» рівня терористичної загрози. Антитерористичний центр при Службі безпеки України ввів його у зв’язку з загостренням ситуації на адмінкордоні з Кримом і в зоні проведення антитерористичної операції. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №92 від 18 лютого 2016 року, такий рівень встановлюється за наявності достовірної (підтвердженої) інформації про підготовку до вчинення терористичного акту.

За словами заступника генерального директора ВП ЮУАЕС Івана Жебета, на нараді 17 серпня було обговорено вже реалізовані, а також заплановані заходи щодо посилення охорони атомної, гідро- та гідроакумулюючої станцій. «Хочу підкреслити, що підрозділ Нацгвардії, який охороняє АЕС, перебуває в стані підвищеної бойової готовності. Практичні навички з охорони об’єкта, в тому числі й щодо боротьби з тероризмом, особовий склад відпрацьовує під час регулярних занять і тренувань. Одне з них проведене 17 серпня. У роботу із запобігання терористичним актам залучено також персонал енергокомплексу. До кожного працівника підприємства доведено пам’ятку-рекомендацію Антитерористичного центру України стосовно першочергових дій у разі виникнення терористичних або диверсійних актів», – повідомив І.Жебет.

На посилення охорони та захисту об’єктів ВП ЮУАЕС спрямоване й навчання керівного складу Нацгвардії, організоване Центром фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів ім. Дж. Кузьмича, а також заняття з кібербезпеки, які протягом поточного тижня проходять на южно-українському майданчику під егідою Міністерства енергетики США.

Джерело