Голова Держатомрегулювання Сергій Божко виступив на парламентських слуханнях на тему: «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи»

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко констатував відсутність прогресу у створенні об‘єктів для поводження з радіоактивними відходами та сховищ для відпрацьованого палива українських атомних електростанцій. Про це він сказав під час парламентських слухань «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи» у Верховній Раді.

Божко назвав відсутність фінансування головною причиною нинішньої ситуації в спорудженні об‘єктів для поводження з РАВ та сховищ для відпрацьованого палива АЕС. «Жодних зрушень у частині реалізації проектів щодо сховища осклованих високоактивних відходів, що повертатимуться з Російської Федерації після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС (повернення осклованих радіоактивних відходів очікується вже у 2018 році); жодних кроків у частині добудови сховищ для захоронення РАВ (вже більше 20 років пройшло з початку будівництва сховищ для захоронення радіоактивних відходів першої черги комплексу «Вектор» – відзначив Божко.

Голова Держатомрегулювання зазначив, що відсутні зрушення у роботах, пов’язаних із створенням геологічного сховища, яке знадобиться Україні за 30-50 років. «Враховуючи обсяги необхідних досліджень, складність проектування та спорудження, роботи вже необхідно розпочинати, що підтверджується міжнародним досвідом», – зазначив Голова Держатомрегулювання. Він також нагадав, що досі не розпочато роботи зі створення Централізованого сховища для зберігання відпрацьованого палива українських АЕС в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, яке має звільнити Україну від необхідності вивозити його для переробки до Росії.

P60316-154849

Водночас Голова Держатомрегулювання констатував прогрес в реалізації низки міжнародних проектів, зокрема, у будівництві Сховища відпрацьованого ядерного палива-2 Чорнобильської АЕС, заводів з переробки твердих та рідких радіоактивних відходів, Централізованого сховища для зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання на комплексі «Вектор», нового безпечного конфайнмента ЧАЕС.

На завершення виступу Сергій Божко підкреслив важливість актуалізації визначення статусу територій зони відчуження з точки зору захисту персоналу та населення, базуючись на сучасних Міжнародних Базових Стандартах Безпеки.Голова Держатомрегулювання зазначив: «Частина цієї території (це орієнтовно 10-ти кілометрова зона) задіяна під комплекс радіаційно-ядерних об’єктів. Ця територія має бути визначена як така, що призначена виключно для розвитку системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом, радіоактивними відходами, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та розвиватися відповідно до існуючих Стратегії поводження з радіоактивними відходами та загальнодержавних програм.

Решта території, на якій внаслідок аварії утворилися додаткові радіаційні впливи, потребує системного підходу щодо пошуку виправданих та оптимізованих шляхів розвитку та реабілітації з метою подальшого використання її ресурсів, повного чи часткового повернення у господарське використання з дотриманням вимог радіаційної безпеки».

Повне відео виступу Голови Держатомрегулювання доступне за посиланням.

Веб-сайт Держатомрегулювання