На ЗАЕС надійшла перша партія палива Westinghouse

В рамках програми диверсифікації ядерного палива на АЕС України, розробленої ДП «НАЕК «Енергоатом», на Запорізьку АЕС була поставлена ​​перша партія ядерного палива компанії Westinghouse.

При прийманні палива, виготовленого на шведському заводі Westinghouse Electric Sweden AB, на ЗАЕС були присутні представники компанії – виробника. Вхідний контроль палива пройшов без зауважень.

Впровадження нового палива передбачає певні зміни систем реакторної установки. Одна з них – модифікація системи внутрішнього реакторного контролю. Ця модифікація спрямована на забезпечення можливості експлуатаційного контролю тепловиділяючих збірок. Тому паралельно з роботами з приймання палива на ЗАЕС проходила нарада з фахівцями компанії Westinghouse щодо модифікації системи внутрішнього реакторного контролю.

zaes2209

На ЗАЕС надійшла перша партія палива Westinghouse

Робота з впровадження нового палива ведеться і в інших напрямках. Так, в даний час на розгляді в Державній інспекції ядерного регулювання знаходиться технічне рішення про впровадження палива Westinghouse на ЗАЕС. Її фіналом стане отримання дозволу регулюючого органу на завантаження тепловиділяючих збірок Westinghouse в активну зону енергоблока №5, проведення якого заплановано на травень 2016 року.

П’ятий енергоблок визначений на ЗАЕС «пілотним», де будуть виконані роботи з впровадження та дослідної експлуатації нового типу палива. Надалі, якщо дозволять результати дослідної експлуатації, завантаження такого палива буде виконане на енергоблоках №3, №4, №1.

Енергетика – провідна галузь в країні, від вибору довгострокової стратегії якої залежить розвиток всієї економіки. Стан паливно-енергетичного комплексу багато в чому зумовлює енергетичну незалежність нашої країни. Найважливішим принципом її забезпечення перш за все є диверсифікація палива, що використовується для АЕС, яка дозволить вибрати варіант, що найбільше влаштовує Україну, з кращими умовами постачальника.

Нагадаємо, що 5 листопада 2015 року представники Запорізької АЕС і компанії Westinghousе підписали угоду про тестування на станції програмного комплексу BEACON TSM, розробленого Westinghousе і призначеного для нейтронно-фізичних розрахунків параметрів активної зони реактора, в якому експлуатується паливо двох виробників.

Встановлення комплексу BEACON TSM на ЗАЕС передує розширенню співпраці між Енергоатомом і Westinghouse з використання палива ТВС-WR на енергоблоках ЗАЕС. Забезпечення роботи змішаної активної зони реактора вимагає модернізації систем внутрішнього реакторного контролю. Раніше така модернізація була проведена на блоці №3 ЮУАЕС, в активній зоні якого з 2005 року експлуатуються паливні збірки двох виробників – «ТВЕЛ» і Westinghousе. До робіт з модернізації систем внутрішнього реакторного контролю енергоблоків ЗАЕС буде залучено, як і на ЮУАЕС, НВО «Імпульс».

Веб-сайт ДН НАЕК “Енергоатом” [http://www.atom.gov.ua/ua/press/nngc/44906-na_zaes_nadyishla_persha_partya_paliva_westinghouse/]