Семінар з актуальних питань ядерної та радіаційної безпеки

4 грудня 2015 року у м. Києві з нагоди 15-ої річниці створення незалежного регулюючого органу – Держатомрегулювання відбувся Cемінар з актуальних питань ядерної та радіаційної безпеки. Учасниками семінару були представники профільних комітетів Верховної Ради України, Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, ДП НАЕК «Енергоатом» та інших організацій ядерної галузі.

1

Семінар з актуальних питань ядерної та радіаційної безпеки

Робота семінару проходила в трьох сесіях:

  • національний досвід розвитку державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки;
  • сучасні тенденції у державному регулюванні: Євроінтеграція vs Дерегуляція;
  • державне регулювання ядерної та радіаційної безпеки в умовах нових викликів.

В ході першої сесії «ветерани» регулюючого органу України поділилися спогадами щодо створення та розвитку державної системи регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Потім, Тетяна Кілочицька – заступник Голови Держатомрегулювання – представила доповідь про особливості регулювання ядерної та радіаційної безпеки в нинішніх умовах підвищених загроз. Вона зазначила, що «події на сході України та в Автономній Республіці Крим поставили нові виклики перед системою ядерної та радіаційної безпеки та призвели до втрати регулюючого контролю Держатомрегулювання на цих територіях».

Під час другої сесії були розглянуті питання, присвячені гармонізації національних норм ядерної та радіаційної безпеки з Директивами ЄС та нормами безпеки МАГАТЕ, співробітництва з WENRA та процесів дерегуляції.

В ході третьої сесії особлива увага була зосереджена на функціонуванні системи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки в умовах сучасних викликів. Зокрема, був представлений ряд доповідей щодо державної системи фізичного захисту в умовах зовнішньої агресії та аварійної готовності й реагування.

По завершенню семінару відбулося обговорення шляхів удосконалення системи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки в Україні.

Програму семінару можна знайти тут.

Редакція сайту 17/12/2015