Казахстан схвалив угоду з МАГАТЕ про банк низькозбагаченого урану

Уряд Казахстану схвалив проект угоди з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) про створення в республіці банку низькозбагаченого урану (НОУ).

iaea0518

Казахстан схвалив угоду з МАГАТЕ про банк низькозбагаченого урану

Відповідна постанова уряду від 27 квітня розміщена в інформаційно-правовій системі нормативних правових актів.

“Уповноважити міністра енергетики Республіки Казахстан Школьника Володимира Сергійовича підписати від імені Уряду Республіки Казахстан Угоду між Урядом Республіки Казахстан і Міжнародним агентством з атомної енергії про створення Банку низькозбагаченого урану Міжнародного агентства з атомної енергії в Республіці Казахстан, дозволивши вносити в нього зміни і доповнення, що не мають принципового характеру “, – йдеться в постанові уряду.

Казахстан в 2010 році запропонував свою кандидатуру на роль депозитарію міжнародного банку низькозбагаченого урану, який діятиме під егідою МАГАТЕ. Передбачається, що в ньому буде зберігатися невеликий гарантований запас НОУ для виробництва паливних збірок для атомних електростанцій. Цей банк передбачається розмістити в країні, що не володіє ядерною зброєю і повністю відкритою для інспекторів МАГАТЕ. Будь-яка держава, яка бажає розвивати атомну енергетику, зможе звернутися до Казахстану з заявкою на паливо для своїх АЕС.

Як майданчик для можливого розміщення Банку низькозбагаченого урану Казахстан пропонує Ульбінський металургійний завод (УМЗ) в Східно-Казахстанської області, який є одним з найбільших у світі комплексів з виробництва уранового палива для ядерних енергетичних установок.

Російське атомне співтовариство [http://www.atomic-energy.ru/news/2015/05/14/56909?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter] 15/05/2015