Держатомрегулювання України та Комісія ядерного регулювання США обговорили розширення двостороннього співробітництва в сфері регулювання ядерної та радіаційної безпеки

8 грудня 2014 року в приміщенні ДНТЦ ЯРБ відбулася нарада між представниками Держатомрегулювання України та Комісії ядерного регулювання США (КЯР США) щодо співробітництва в сфері регулювання ядерної та радіаційної безпеки. Домовленість провести зазначену нараду була досягнута під час візиту української делегації до США у липні цього року.

Представників української сторони очолювали голова Держатомрегулювання України С. Божко та директор ДНТЦ ЯРБ І. Шевченко, від американської сторони – керівник міжнародних програм КЯР США – Д. Ремзі.

Протягом наради сторони обговорили результати імплементації Меморандуму співробітництва на 2013-2015 роки, а також продовження та розширення співробітництва за новими завданнями.

Досягнуто домовленостей завершити раніше розпочаті роботи та протягом наступного 2015 року спрямувати додаткові зусилля на реалізацію наступних нових завдань:

Вдосконалення регулюючих вимог з ядерної та радіаційної безпеки сухих сховищ відпрацьованого ядерного палива (в якості першого кроку реалізації завдання відбувся семінар з питань ліцензування сухих сховищ відпрацьованого ядерного палива.

Посилення аналітичних можливостей Держатомрегулювання України та ДНТЦ ЯРБ шляхом освоєння сучасних версій розрахункових кодів (TRACE, MELCOR, MACCS).

Розробка регулюючих вимог щодо забезпечення спільного розгляду (синергії) між безпекою та фізичним захистом ядерних установок.

Відбулося підписання угод щодо долучення Держатомрегулювання до програми КЯР США з дослідження важких аварій (CSARP) та продовження участі у програмі КЯР США щодо використання та підтримки тепло-гідравлічних кодів (CAMP). В рамках зазначених програм до Держатомрегулювання України та ДНТЦ ЯРБ будуть передані сучасні версії розрахункових кодів MELCOR 2.1, MACCS2 та TRACE, а в складі відповідних задач проведене навчання персоналу та розроблені розрахункові моделі.

За підсумками наради, сторони досягли домовленостей підготувати Меморандум співробітництва на наступний період та підписати його протягом 59-го засідання Генеральної Конференції МАГАТЕ (вересень 2015 р.).

Сайт ДНТЦ ЯРБ [http://sstc.kiev.ua/] 16/12/2014