У США розробили ідеальну систему захисту ядерної зброї

Американський інженер запропонував нову систему, що дозволяє практично повністю виключити несанкціонований доступ до ядерної зброї. Алгоритм дуже простий і опирається на показники радіоактивного розпаду елементів боєголовки.

usa2611

Про винахід повідомляється в прес-релізі Ліверморської національної лабораторії імені Ернеста Лоуренса. На часі у США спираються на запобіжні блокувальні пристрої: тут система безпеки вбудована в саму боєголовку – вона не просто не запуститься, але взагалі не стане зброєю, якщо не ввести спеціальний код.

Щоб виключити можливість підбирати ключі до таких кодів, інженер Марк Харт (Mark Hart) розробив алгоритм під назвою Intrinsic Use Control (IUC). Згідно Харту, слабке радіоактивне випромінювання ядерної зброї не є константою, а постійно флуктуює.

У процесі складання різні компоненти пристрою встановлюють контакт один з одним по системі цифрового зв’язку, а тим часом на основі радіоактивного випромінювання генерується дуже довге випадкове число.

На відміну від стандартних датчиків випадкових чисел, цей процес не спирається на заданий алгоритм, і тому його неможливо вгадати або відтворити. Таким чином, ядерна зброя сам захищає себе не тільки від незаконного запуску, але і від переробки.

При будь-якій спробі вилучити або замінити ключовий компонент, про це дізнаються інші деталі, і бомба відключається. За словами Харта, шанси підібрати код до одного з компонентів рівні десяти у мінус вісімнадцятій ступені, а до всієї бомбі – десяти у мінус сімдесят другій.

ТСН