Ядерна зброя США у Європі

Три колишніх радника президентів США з питань безпеки на сторінках американської Washington Post радять теперішньому президенту в жодному разі не виводити ядерну зброю, розташовану у країнах Європи.

Це питання буде розглядатися на саміті НАТО в Уельсі на початку вересня разом із “російською авантюрою в Україні” та планами допомоги Афганістану.

“Найбільш поширеним аргументом за виведення ядерної зброї є те, що стратегічні сили США “мають глобальні можливості”, а ракети в країнах НАТО “не мають жодного військового значення”.

Такі твердження не тільки помилкові (верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО нещодавно засвідчив військову корисність цієї зброї), але й не враховують головної особливості ядерної зброї: вона, по суті, є політичною.

“Основна функція її передового розгортання була і залишається такою: бути видимим символом для друзів і потенціальних ворогів – символом того, що США зобов’язуються захистити НАТО всіма військовими силами, які в них є”, – пишуть експерти.

Для нових членів НАТО виведення ядерної зброї з Європи символізуватиме зменшення готовності США захистити їх.

“Їхня занепокоєність посилюється, коли вони дивляться, як Росія-рецидивіст проводить навчання, що імітують ядерні удари по Польщі та країнах Балтії”, – вважають колишні радники.

Аргументи щодо значної переваги країн НАТО у звичайній зброї також не витримують критики, пише видання. На східному кордоні НАТО Росія має набагато більше військ, а події в Криму й на Донбасі показали, що це вже набагато краща армія ніж та, що воювала у Грузії у 2008 році.

Такий підхід також не враховує того факту, що головна мета НАТО – запобігти агресії, а не перемогти її. І для досягнення цієї мети ядерний арсенал НАТО підходить найбільше, аргументують експерти з безпеки.

ББС