Колегія Держатомрегулювання України розглянула виконання заходів з підвищення безпеки АЕС

Наприкінці лютого відбулося чергове засідання Колегії Держатомрегулювання України, в ході якого був представлений та обговорений звіт про виконання заходів з підвищення безпеки атомних станцій у 2013 році.

Виконавчий директор з виробництва НАЕК «Енергоатом» Валерій Кравець презентував результати виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзППрБ) у минулому році. Ця програма врахувала й рекомендації місій МАГАТЕ, й міжнародні постфукусімські тенденції щодо підвищення безпеки. Представник експлуатуючої організації відзначив, що протягом 2013 року були виконані майже всі заплановані програмою заходи. Проте, за словами В. Кравця, є проблеми, які серйозно заважають реалізації програми. В першу чергу, це – недофінансування заходів, затримка тендерних процедур, несвоєчасна поставка обладнання.

Валерій Бугай, заступник начальника Управління контролю безпеки діючих ядерних установок Держатомрегулювання України, представив результати виконання КзППрБ з позиції регулюючого органу. Він відзначив, що у 2013 році НАЕК «Енергоатом» надав до Держатомрегулювання 104 звіти про виконання заходів Комплексної програми при 78 запланованих. Проте такий результат досягнуто за рахунок дострокового виконання 33 заходів наступних років. Експлуатуюча організація, як відзначила колегія, в черговий раз на енергоблоках № 1, 2 Запорізької АЕС та №2 Южноукраїнської АЕС не дотримала термінів виконання заходів, що раніше входили до Концепції підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій. Крім того, на сьогодні відсутній узгоджений План-графік виконання заходів Комплексної програми на 2014 рік.

На засіданні колегії було наголошено, що такий стан справ може стати перешкодою для своєчасного продовження терміну експлуатації енергоблоків українських АЕС. При намірах продовження експлуатації енергоблоків №2 ЮУАЕС та №1,2 ЗАЕС потрібно запланувати заходи Програми з урахуванням термінів переоцінки безпеки.

Також на засіданні колегії мова йшла про план дій з гармонізації українських норм і правил з безпеки ядерних установок зі стандартами WENRA (Західноєвропейська асоціація ядерних регуляторів). На сьогоднішній день до складу WENRA входить 17 країн, 9 країн приєдналися до діяльності WENRA в якості спостерігачів. Держатомрегулювання України як спостерігач бере участь у діяльності WENRA з 2009 року. Вдосконалення нормативно-правової бази з ядерної та радіаційної безпеки України з урахуванням найкращого європейського досвіду регулювання безпеки ядерних установок є одним із пріоритетних завдань українського регулюючого органу.

За словами начальника Управління аналізу безпеки ядерних установок Держатомрегулювання України В’ячеслава Бойчука, ступінь відповідності національних вимог з безпеки АЕС референтним рівням WENRA з реакторної безпеки вище, ніж в деяких країнах-членах WENRA. Проте ряд нормативних документів потребують вдосконалення з метою гармонізації, що відображено у відповідному проекті плану дій.

Редакція сайту 5/03/2014