Про охорону АЕС України

Останнім часом у окремих ЗМІ з’явилась інформація про використання військовослужбовців Внутрішніх військ з числа особового складу підрозділів, які здійснюють охорону АЕС України, не за їх прямим призначенням. У зв’язку з цим Державна інспекція ядерного регулювання України ще раз інформує, що АЕС працюють у штатному режимі, військові підрозділи Внутрішніх військ з охорони АЕС знаходяться в місцях постійної дислокації і несуть службу згідно зі штатним розписом.

npp_sequrity

Охорона АЕС України. Фото: rian.com.ua

Охорона АЕС чітко визначена вимогами Державної системи фізичного захисту ядерних установок та інших об’єктів у сфері використання ядерної енергії. Кількість постів, що визначена Актами міжвідомчих комісій для кожного промислового майданчика АЕС та порядок несення служби, відповідно до чинного законодавства України, не передбачає скорочення кількості особового складу, який несе службу з охорони атомних об’єктів при будь-яких обставинах.

Моніторинг стану систем фізичного захисту АЕС здійснюється у реальному часі та знаходиться під контролем уповноважених посадових осіб Держатомрегулювання України.

Будь-які повідомлення ЗМІ чи окремих осіб щодо можливої передислокації військовослужбовців, зміни режиму функціонування систем фізичного захисту АЕС, а також перебування військових підрозділів Внутрішніх військ, задіяних у охороні АЕС за межами ядерних установок НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ ДІЙСНОСТІ. Крім того, у зв’язку з останніми подіями, на АЕС посилено заходи із забезпечення фізичного захисту проммайданчиків та здійснюється патрулювання санітарно – захисних зон АЕС.

SNRC [http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/237871http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/237871] 30/01/2014