У Японії буде проведено експеримент, що імітує аварію на АЕС “Фукусіма-1”

У Японії прийнято рішення провести експеримент, що імітує процес розплавлення ядерного палива, який стався навесні 2011 року в трьох реакторах АЕС “Фукусіма-1”. Цю операцію проведе державна Організація з вивчення та розвитку атомної енергетики, повідомляє сьогодні токійська преса.

Fukushima0901

У Японії буде проведено експеримент, що імітує аварію на АЕС “Фукусіма-1”

Експеримент покликаний заповнити нестачу інформації про те, що відбувається з ядерними паливними стрижнями після того, як в результаті технічного збою припиняється їх охолодження. Такі відомості повинні дозволити краще підготуватися до можливих нових надзвичайних подій на атомних станціях.

Для експерименту буде виготовлена сталева капсула заввишки 1,2 метра. У неї помістять 30-ти сантиметровий паливний стрижень. Всередині спеціального дослідницького атомного реактора в науковому центрі Токай в префектурі Ібаракі в цій капсулі будуть створені приблизно ті ж умови, які виникли під час аварії на АЕС “Фукусіма-1”. Процес руйнування ядерного стрижня фіксуватиме камера, а також спеціальні прилади. Розплавлене паливо потім буде вилучено та піддано вивченню.

На АЕС “Фукусіма-1” після удару цунамі в березні 2011 року вийшли з ладу системи подачі електроенергії та охолодження. У результаті в трьох з п’яти реакторів станції розплавилося ядерне паливо, що супроводжувалося вибухами водню і викидами радіації. У цих процесах поки залишається багато невивченого. Зокрема, неясно, скільки часу йшло розплавлення і руйнування ядерних паливних стрижнів. Поки цей процес японські фахівці намагалися імітувати лише шляхом розрахунків на комп’ютерах.

Як повідомляється, експеримент буде проведений після квітня поточного року.

Euronews