Унікальні навчання в умовах ускладненої радіаційної обстановки вперше відбулись в Україні

29-30 серпня спеціалісти Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) взяли участь у тактико-спеціальних навчаннях з проведення антитерористичної операції в умовах ускладненої радіаційної обстановки внаслідок вчинення акту ядерного тероризму та потрапляння в незаконний обіг радіоактивних матеріалів. Навчання проводилися Штабом та Координаційною групою Антитерористичного центру при СБУ за сприяння Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США, за участю ДСНС України в Сумській області, Державної прикордонної служби України, Національної поліції, Нацгвардії, Держатомрегулювання, Держспоживстандарту та МОЗ України. Навчання відбулися у місті Конотоп Сумської області.

Для відпрацювання заходів реагування та взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб були створені умови, подібні до реальних. Дозиметричні служби мали визначити місцезнаходження джерела випромінювання, ідентифікувати його – визначити тип та потужність еквівалентної дози на поверхні.

Фахівці відділу радіаційної безпеки та відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу ДНТЦ ЯРБ, за допомогою дозиметра-радіометра RanidPro200 та програмного забезпечення Vassika у складі спеціалізованої мобільної лабораторії «SONNI», точно визначили місце знаходження та тип джерел, що були залишені в вагоні поїзда.

Енергетичний спектр знайдених джерел

Знаходження та визначення типу джерела іонізуючого випромінювання, а також подальші дії щодо вилучення радіоактивних джерел та передання їх під регулюючий контроль виконувались згідно Постанови КМУ №813 від 2 червня 2003 року «Про затвердження Порядку взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, в разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу».

«Не дивлячись на те, що навчання у такому форматі проходили вперше, все пройшло чітко за планом. Раніше такі дії відпрацьовувались лише теоретично, тепер ми маємо чітке уявлення щодо спроможності всіх служб працювати у критичних умовах», – зазначив керівник навчань від штабу Антитерористичного центру при СБУ.

Навчання стали частиною проекту Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США в Україні щодо безпеки на АЕС та при перевезенні радіоактивних матеріалів (відпрацьованого ядерного палива). За словами Крега Ламарша, експерта компанії «Parsons», що надавала технічну допомогу в рамках цього проекту, такі навчання не є дуже частою практикою навіть в США: «Мене насправді дуже вразило, як це організовано в Україні. Всі точно знають що мають робити у кожний момент часу. У США кожна група першого реагування має в своєму складі спеціальний загін, який займається радіаційним моніторингом. Тільки у випадку дуже складної радіаційної аварії мають бути задіяні спеціальні підрозділи, що існують у кожному штаті».

Редакція Uatom.org