ДНТЦ ЯРБ презентував остаточні результати досліджень Інфотуру «Радіаційна розвідка містами України»

Фахівці ДНТЦ ЯРБ підготували детальний звіт за результатами Інфотуру «Радіаційна розвідка містами України». Влітку дозиметристи обстежили радіаційний фон шести населених пунктів Житомирщини, Рівненщини та Волині.

Маршрут Інфотуру:

– Коростишів;

– Новоград-Волинський;

– Маневичі;

– Любешів;

– Сарни;

– Коростень

«За результатами обстежень, перевищеного рівня вмісту 137Cs у продуктах харчування, воді та напоях обстежених міст встановлено не було. Найвищий вміст 137Cs було виявлено у продуктах лісництва, а саме: у свіжих й сушених чорницях та грибах у Маневичах та Любешові, все ж норми дані показники не перевищували», – зазначає технічний експерт ДНТЦ ЯРБ Едуард Суховерхий.

На території ТОВ «Коростишівський гранітний кар’єр» дозиметристи зафіксували потужність експозиційної дози гамма-випромінювання від 0,26 до 0,45 мкЗв/год. Викликано це здебільшого джерелами випромінювання природного походження, що знаходяться в гранітах, які видобувають та оброблюють на підприємстві. Хоча дозових критеріїв щодо рівнів опромінення населення від джерел природного походження в Україні не встановлено (пункт 19.1 Основних санітарних правил забезпечення радіаційної безпеки України) – фахівці ДНТЦ ЯРБ не радять ігнорувати дещо підвищену потужність експозиційної дози на даній території. Так чи інакше, це може негативно впливати на організм людини.

У ході проведення Інфотуру, завдяки місцевим жителям, були також виявлені та обстежені ділянки з підвищеним рівнем потужності дози гамма-випромінювання за рахунок вкладу природних радіонуклідів (уранового та торієвого рядів) у Новограді-Волинському та за рахунок вкладу радіонукліда техногенного походження 137Cs у Коростені. «Інформацію про ці випадки ми передали місцевим органам влади для подальшого реагування», – підсумовує Едуард Суховерхий. – «Загалом місія Інфотуру полягала у підвищенні обізнаності населення регіонів з питань радіаційної безпеки. Зважаючи на те, що кілька радіаційних аномалій все ж було виявлено, вважаю, радіаційної розвідки потребують й інші регіони України».

З детальним звітом Інфотуру Ви можете ознайомитись тут.

РЕЗУЛЬТАТИ ОБСТЕЖЕНЬ ЗА МАРШРУТОМ:

За результатами обстежень у місті Коростишів на Житомирщині перевищення допустимого рівня вмісту 137Cs у продуктах харчування, воді та напоях зафіксовано не було. Потужність експозиційної дози гамма-випромінювання на території ТОВ «Коростишівський гранітний кар’єр» коливається від 0,26 до 0,45 мкЗв/год. Загалом по місту доза випромінювання сягає від 0,08 до 0,39 мкЗв/год, у міському парку неподалік каньйону – до 0,75 мкЗв/год. Дещо підвищений рівень дози випромінювання у Коростишеві визначається наявністю гранітних порід (природних радіонуклідів).

У Новограді-Волинському (Житомирської області) спеціалісти Центру виявили локальне підвищення потужності дози радіаційного випромінювання. По вулиці Рокосовського поблизу бювету знайшли будівлю зі свердловиною, навколо якої зафіксували гамма-випромінювання з потужністю дози понад 5 мкЗв/год та рівнем поверхневого забруднення альфа-активними радіонуклідами близько 0,2 Бк/см2, що перевищує фонові значення від 10 до 50 разів. В спектрі випромінювання ґрунту фахівці виявили присутність радіонуклідів природного походження, уранового та торієвого рядів. Було визначено, що радіоактивний ґрунт біля споруди, де розміщено свердловинне обладнання для бювету, становить небезпеку для здоров’я населення, яке мешкає поблизу.

Дозиметристи ДНТЦ ЯРБ негайно огородили небезпечну ділянку стрічкою, щоб попередити проникнення на територію людей, й повідомили про подію органи місцевої влади для подальшого реагування. Перевищення допустимого вмісту 137Cs у продуктах харчування у Новограді-Волинському встановлено не було.

У селищі міського типу Маневичі на Волині дозиметристи Центру зафіксували незначне підвищення вмісту 137Cs у продуктах лісового збору (грибах та ягодах). Проте, це підвищення за межі, встановленої для даного виду продуктів, норми не виходить. На промислових об’єктах селища радіаційних аномалій не виявлено.

У Любешові (Волинської області) був помічений дещо підвищений вміст 137Cs у сушених грибах та молоці, але норми не перевищував. Радіаційний фон підприємств «Агроліс» та «Лісгосп» – у межах природних значень, забруднення радіонуклідами штучного походження не зафіксовано.

Місто Сарни (Рівненської області) побило рекорди за кількістю бажаючих перевірити продукти харчування та особисті речі на вміст радіації. Жодних аномалій в Сарнах виявлено не було.

Фінішував Інфотур у місті Коростень на Житомирщині. У парку Шевченка дозиметристи зафіксували підвищення потужності дози за рахунок радіонукліду 137Cs Чорнобильського походження. Аналогічна ситуація й по вулиці Свердлова в приватному секторі. Там було знайдено дві асфальтовані території, потужність дози яких значно відрізнялася від прилеглих й складала близько 0,6 мкЗв/год. Через зливу продуктів харчування на перевірку люди у Коростені не приносили. Тож, фахівці ДНТЦ ЯРБ на власний розсуд закупили необхідні продукти для детальних обстежень у Києві, результати яких показали – перевищення допустимого вмісту 137Cs немає.

Інфотур «Радіаційна розвідка містами України» проходив в період з 24 по 29 липня 2017 року. На часі ДНТЦ ЯРБ приймає заявки від селищних голів та мерів міст для визначення маршруту наступного Інфотуру. Звертайтесь, можливо зовсім скоро ми приїдемо на радіаційну розвідку до Вас!

Прес-служба Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки