Число бажаючих перевірити продукти на вміст радіонуклідів у Сарнах – побило рекорди

28 липня фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) завітали з радіаційною розвідкою у Сарни на Рівненщині. На часі місто побило рекорди за кількістю бажаючих перевірити продукти харчування, особисті речі та навіть землю на вміст радіонуклідів.

Зі слів експерта ДНТЦ ЯРБ Ірини Полякової, неординарних зразків на перевірку у Сарнах приносили дуже багато. «Вперше в рамках Інфотуру досліджувати довелося сало, м’ясо, хрін, сіль, лікарські трави й тютюн. Не обійшлося, звісно, й без вже звичних для нас: городини, фруктів, ягід та молока. Все ж найбільше нас порадувала мешканка Сарнів Валентина, котра принесла на дослідження два ящика з продуктами харчування та особистими речами», зазначає експерт.

За результатами вимірів, вміст радіонуклідів у принесених на перевірку зразках, не перевищував норму. Все ж, зі слів Ірини Полякової, був дещо завищений рівень радіонуклідів у свіжій чорниці. «Ягоду приніс на перевірку чоловік, сказав, що придбав на продуктовому ринку. Одержавши результати досліджень, поніс чорницю повертати продавчині. Зауважив, що в нього маленька дитина, ризикувати здоров’ям якої він не хоче», розповідає експерт ДНТЦ ЯРБ.

Також, Ірина Полякова додає, що в Сарнах на перевірку приносили землю, тару з якою дозиметристи на більш детальну перевірку забрали до Києва. Результати будуть повідомленні замовнику після завершення Інфотуру. «Крім того, в місті було багато бажаючих перевірити, чи немає у них радіонуклідів у внутрішніх органах та тканинах. На жаль, таких досліджень ми не проводили, адже не мали при собі необхідного обладнання», повідомляє вона.

Дозиметрист ДНТЦ ЯРБ Олександра Слепченко поділилася результатами досліджень місцевих об’єктів. «З автомобілем радіаційної розвідки RANIDSONNI ми відвідали Сарненське лісове господарство, дитячий садочок на вулиці Соборній,17, Сарненський водоканал та центральний продуктовий ринок. На території лісгоспу зафіксована максимальна потужність дози – 0,12 мікрозівертів на годину; на території дитячого садочка – 0,09; на території водоканалу – від 0,06 до 0,12; на ринку – від 0,06 до 0,12. Як бачите, радіаційний фон досліджених об’єктів перебуває в межах норми», – підсумувала експерт.

Редакція веб-сайту Uatom.org