У Любешові – ажіотаж: на перевірку принесли більше 50 тар води

Про це повідомляє технічний експерт Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Ірина Полякова в рамках інформаційного туру «Радіаційна розвідка містами України». 27 липня дозиметристи проводили дослідження у Любешові, на Волині. Селище розташоване неподалік Білорусі та славнозвісного Національного природного парку «Прип’ять-Стохід».

«Жителі селища Любешів в основному на перевірку приносили воду, вміст радіонуклідів в якій – у межах норми», – коментує Ірина Полякова. Окрім води приносили також: молоко, огірки, картоплю, моркву, кабачки, сушені гриби й навіть бурштин.

За словами експерта, у молоці та городині – вміст радіонуклідів не перевищує норми. Чистим виявився і бурштин.

Зафіксована питома активність сушених грибів – 1800 Бк/кг при допустимому рівні – 2500 Бк/кг. «Як бачите, вміст радіонуклідів у грибах хоча і є дещо підвищеним (через присутність цезію-137, що є наслідком Чорнобильського сліду), але перебуває в межах норми. Все ж, вживати такі гриби я б не радила», – наголосила експерт.

Завдяки автомобілю радіаційної розвідки RANIDSONNI, дозиметристи перевірили такі підприємства в Любешові, як «Агроліс» та «Лісгосп», а також селищний парк. Радіаційний фон усіх об’єктів знаходиться у межах норми.

Редакція веб-сайту Uatom.org