Держатомрегулюванням у другому кварталі 2017 року вилучено небезпечні радіоактивні матеріали

Протягом другого кварталу 2017 року Держатомрегулювання спільно з відповідними структурами центральних органів виконавчої влади України, відповідальними за виявлення та реагування на факти перебування у незаконному обігу радіоактивних матеріалів, продовжували співпрацю по вилученню небезпечних радіоактивних матеріалів, що перебувають поза регулюючим контролем.

Так, тільки в аеропорту «Бориспіль» в іноземних громадян та громадян України була вилучена ціла низка авіаційних та інших технічних приладів з підвищеним вмістом радію-226. Перевищення еквівалентної дози було виявлено в автомобільних чохлах, які віз в Україну наш громадянин з Пекіну.

Такі ж прилади були вилучені в пункті перетину державного кордону «Краковець», а в пункті «Славутич» у громадянина України вилучили автомобільний трос з перевищенням вмісту кабальту-60 та цезію-137. Крім того, цезій-137 був виявлений і у пиломатеріалах, що надійшли до Білгород-Дністровського морського торгового порту для подальшого експорту за кордон.

Держатомрегулювання вже звертало увагу місцевих органів виконавчої влади на необхідність перевірки установ, підприємств та організацій на предмет вилучення радіоактивних матеріалів, що є покинутими та знаходяться поза системами обліку і контролю. Перебуваючи поза регулюючим контролем, вони становлять значну небезпеку як для населення, так і для навколишнього середовища.

Так, у травні 2017 року на перетині вулиць у смт Слобожанське, Зміївського району Харківської області було виявлено джерело іонізуючого випромінювання – радіоізотопний пожежний сповіщувач КИ-1, з радіонуклідом плутоній-239; подібний сповіщувач з таким же радіонуклідом було вилучено на території Національного гірничого університету в місті Дніпро.

Всі вилучені небезпечні предмети були направлені для подальшого безпечного зберігання на ДМСК ДК УкрДО «Радон».

За матеріалами Державної інспекції ядерного регулювання