Проведено засідання Громадської Ради при Держатомрегулюванні

20 червня відбулося засідання Громадської Ради при Державній інспекції ядерного регулювання України. Розглядалося питання поточного стану реалізації проекту централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні відчуження.

Заступник Голови Громадської Ради Олександр Гарань коротко розповів історію об’єкту, акцентуючи увагу на найбільш вагових етапах.

Заступник Голови Громадської Ради Олександр Гарань

Долучилася до обговорення Директор з питань інформації та зв’язків з громадськістю Асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна. Одним із найбільш проблемних питань за напрямом вона вважає інформаційну політику деяких представників політикуму та ЗМІ Російської Федерації проти спорудження ЦСВЯП в Україні.

Директор з питань інформації та зв’язків з громадськістю Асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна

«Щороку ми витрачаємо близько 200 мільйонів доларів на вивезення відпрацьованого ядерного палива на зберігання та переробку до Російської Федерації. На сьогодні затримка реалізації проекту ЦСВЯП – 12 років. Не важко порахувати, скільки коштів ми вже втратили. Звісно, що Росія не хоче лишатися джерела прибутку, тож, й робить усе можливе для дискредитації проекту», – переконана Ольга Кошарна. З її слів, спорудження ЦСВЯП для України має непересічне значення, адже є економічно вигідним й зміцнює енергетичну безпеку держави. «Шкода, що не всі вітчизняні екологи це розуміють», – підсумувала вона.

У рамках засідання Громадської Ради піднімалося також питання сучасного стану нормативно-правової бази регулювання поводження з радіоактивними відходами. Було вирішено провести чергове засідання Громадської Ради при Держатомрегулюванні спільно з Державним агентством України з управління зоною відчуження, де більш детально обговорити проблеми за напрямом й знайти шляхи їх вирішення. Серед обов’язкових запрошених: представники Громадських Рад Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Міністерства охорони здоров’я України.

Редакція веб-сайту Uatom.org