Обвал тунелю в розміщеному в штаті Вашингтон Хенфордському комплексі

У вівторок вранці сотням робітників підконтрольного Міністерству енергетики Хенфордського комплексу у штаті Вашингтон було наказано сховатися в укриття після обвалу частини тунелю довжиною 20 футів, де зберігалися радіоактивно забруднені матеріали.

Представники Міністерства енергетики повідомили, що вони розгорнули аварійні роботи одразу після новини про обвал в зоні 200 East Area у Хенфорді, комплексі, що знаходиться всього в 200 милях від Сіетлу, і який був створений урядом з метою очищення радіоактивних матеріалів, що залишилися в рамках державної програми створення ядерної зброї.

Агентство повідомило, що 20-ти футова секція є частиною тунелю завдовжки сотні футів, який «використовується для зберігання забруднених матеріалів». Тунель є одним із двох тунелів об’єкту для регенерації урану і плутонію шляхом екстракції, також відомого як PUREX. У Міністерстві зазначили, що обвалена секція була якраз «в місці з’єднання двох тунелів».

Об’єкт PUREX, який колись використовувався для екстракції плутонію з відпрацьованого ядерного палива багато років знятий з експлуатації, проте за словами Агентства і досі залишається «сильно забрудненим».

Представники Міністерства енергетики повідомили, що вони «не виявили жодних ознак викиду радіації у цьому місці», але ними були залучені аварійні бригади для проведення відповідних вимірювань. Крім того, вони використовували робототехніку для відеоспостереження та обстеження масштабів катастрофи. Міністерство повідомило, що міністр енергетики Рік Перрі був також проінформований і що «ми попіклувалися про кожного і не було жодного зафіксованого випадку опромінення персоналу або радіоактивного викиду в атмосферу».

Проте, старший науковий співробітник Союзу стурбованих вчених Едвін Лайман переконаний, що ситуація і досі має викликати занепокоєння. «Схоже, ще це досить серйозна подія», – наголосив він. «Обвал землі, що вкриває тунелі, може призвести до значного радіологічного викиду».

Відповідно до звіту відділення будівельної та екологічної інженерії Університету Вандербільта від 2015 року, об’єкт PUREX і два тунелі «можуть мати значний радіологічний вплив», і що всередині тунелів розміщено «багато небезпечних відходів та обладнання забруднених небезпечними/змішаними речовинами».

Очищення радіоактивних матеріалів на майданчику комплексу Хенфорд, який є федеральним об’єктом, роками було одним з пріоритетних напрямків діяльності Міністерства енергетики. Реактори у комплексі Хенфорд використовувалися для виробництва плутонію для програм США зі створення ядерної зброї. Виробництво плутонію тут припинилося у 1980 році, а програма очищення розпочалася у 1989.

Колишній посадовець Міністерства енергетики Роберт Альварес повідомив,  що дистанційно керовані рейкові вагончики використовувалися для переміщення відпрацьованого ядерного палива з реактору до установки PUREX для хімічної обробки, яка пізніше використовувалася для екстракції небезпечного плутонію. Він сказав, що установка знаходиться в центрі майданчику Хенфорд площею 580 квадратних миль і наголосив про «дуже високий рівень небезпеки».

За його словами, велика кількість забрудненого обладнання, включаючи вагони, були просто залишені в тунелях. Згідно звіту університету Вандербільт, у старішому тунелі знаходиться 8 рейкових вагонів, а в новішому – 28.

Згідно слів Міністерства енергетики, обвал був виявлений під час «звичайного огляду». На фотографіях було ясно видно провал через те, що тунелі в значною мірою знаходяться над землею.

Працівникам об’єкту PUREX було наказано сховатися в укриття. Згідно заяви Міністерства енергетики, доступ до цієї зони був обмежений. Чиновники розпорядилися, щоб Федеральне управління цивільної авіації тимчасово заборонило польоти над місцем.

Зі слів Міністерства енергетики, ці два тунелі вкриті шаром ґрунту товщиною приблизно вісім футів, через що «відбулося значне просідання ґрунту в тунель».

Колишній посадовець Міністерства енергетики пан Альварес навів деякі дані зі звіту від 1997 року про те, що довжина старішого тунелю складає приблизно 360 футів, висота – 22 фути, а ширина – 19 футів. Збудовані кілька десятиліть тому назад, стінки старішого тунелю завтовшки 14 дюймів і обшиті деревиною.  Конструкції в свою чергу спираються на залізобетонний фундамент. Новіший тунель був побудований з залізобетонних конструкцій.

В електронному листі, пан Альварес також додав, що «в тунелях тепер зберігаються забруднені рейкові вагони та значна кількість радіоактивно забруднених, високонебезпечних відходів, включаючи можливі органічні пари». І оскільки старіший тунель обшитий деревиною, пан Альварес наголосив, що «відповідно до звіту Міністерства енергетики від 1997 року, огляд тунелів не є можливим через рівень радіації понад п’ять рентген на годину». Рентген, або рад, є мірою радіоактивного опромінення; п’ять рентгенів є річним лімітом для працівника ядерної сфери у США.

Відновлення пошкодженого тунелю може виявитися непростим завданням. Міністерство енергетики на своєму веб-сайті повідомило, що чиновники шукають шляхи для установки бар’єру між забрудненим обладнанням в тунелі та атмосферою, який би не спричинив подальшого збільшення вже існуючої діри в даху тунелю.

Зважаючи на те, що адміністрація президента Трампа пообіцяла скоротити бюджет більшості програм Міністерства енергетики, адміністрація не планує зменшувати фінансування на програмах відділу, що відповідає за діяльність комплексу Хенфорд з очищення, а також інших ядерних об’єктів. Вона запросила 6,5 мільярдів доларів на програму екологічного менеджменту агентства у 2018 році.

Бюджет комплексу Хенфорд становить приблизно 2,3 мільярди доларів у поточному фінансовому році, з яких приблизно 1,5 мільярдів призначені для управління та поводження із приблизно 56-ма мільйонами галонів радіоактивних рідких відходів, які зберігаються в підземних резервуарах.

Пан Трамп наразі не встиг призначити чиновників на «наукові» посади і досі не призначив нового помічника державного секретаря з управління діяльністю у сфері використання навколишнього середовища; ця посада наразі зайнята іншим експертом.

Під час недавніх слухань, сенатор від штату Вашингтон Марію Кантвелл поставила ряд запитань пану Перрі щодо майданчика комплексу Хенфорд. «Чи маєте ви намір фінансувати діяльність комплексу Хенфорд і що потрібно для завершення установки для поводження з відходами?», – запитала пані Кантвелл.

«Сенаторе, я готовий працювати з вами та визначити пріоритетну діяльність стосовно одного з найбільш небезпечних та найбільш забруднених майданчиків у цій країні», – відповів пан Перрі. Він пообіцяв відвідати комплекс Хенфорд та сказав, що сподівається на «спільну прогулянку майданчиком».

У вівторок, пані Кантвелл виступила з заявою, відмічаючи високий рівень першочергових заходів. Вона також повідомила, що продовжує аналізувати звіти. За її словами «безпека працівника має бути найпріоритетнішим завданням і нам необхідно зрозуміти, чи було якесь забруднення навколишнього середовища в результаті обвалу в цих тунелях».

Губернатор штату Вашингтон Джей Інслі у своїй заяві наголосив, що «стався обвал у тунелі, який використовувався для зберігання радіоактивних відходів від виробництва плутонію на ядерному комплексі Хенфорд».

«Це дуже серйозна ситуація, в якій забезпечення безпеки працівників та населення є найважливішим завданням», – сказав пан Інслі.

The Washington Post