Китай та Україна створюють спільне підприємство по зняттю з експлуатації АЕС

22 березня 2017 року Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України та ТОВ «Ціндао Сянчу Енерджі Девелопмент Груп» (Qingdao Xianchu Energy Development Group), Китай, підписали Угоду про створення спільного китайсько-українського підприємства «Китайсько-українська академія Сянчу зі зняття з експлуатації АЕС». Підприємство буде зареєстроване на території КНР.

Угоду укладено в межах присвяченої 25-річчю ДНТЦ ЯРБ Міжнародної конференції «Сучасний підхід до здійснення науково-технічної підтримки регулювання безпеки використання ядерної енергії: компетентність, прозорість, відповідальність», що проходить у Києві 22-23 березня.

«Робота зі створення спільного підприємства з Китаєм триває з 2014 року, – коментує подію директор ДНТЦ ЯРБ Ігор Шевченко. – Сьогодні ми з упевненістю можемо стверджувати, що ці три роки не минули марно. Адже, підписання Угоди про створення спільного підприємства з Китаєм – це вагомий внесок у розвиток українсько-китайських відносин».

Діяльність підприємства направлена на проведення спільних досліджень та розробку технологій у галузі ядерної енергетики, ядерної безпеки та зняття з експлуатації ядерних об’єктів, а також – пов’язаних із цим інструментів, приладів, обладнання та устаткування. Сторони спільно будуть розробляти технічну документацію для виробництва устаткування по забезпеченню ядерної безпеки та зняттю з експлуатації ядерних об’єктів; здійснювати дослідження в галузях оцінки забруднення навколишнього середовища, дезактивації, демонтажу та поводження з радіоактивними відходами, а також – рекультивації земельних ділянок.

У ході спільної діяльності організовуватимуться навчання та підготовка спеціалістів у сферах ядерної енергетики, ядерної безпеки та зняття з експлуатації ядерних об’єктів, а також, надаватимуться відповідні консультаційні послуги.

«Для нас ця діяльність є надзвичайно важливою. Спільно ми плануємо розвивати технології безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, підвищувати кваліфікацію та навчати персонал, – підсумовує Ігор Шевченко. – Українська сторона, як частина підприємства, отримає доступ і права до всіх напрацювань та інновацій, які будуть створені внаслідок спільної діяльності».

Редакція веб-сайту Uatom.org