З 30 січня по 3 лютого у Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського відбувся національний семінар «Освітня програма з фізичної ядерної безпеки в Україні: практика і рекомендації МАГАТЕ та досвід впровадження в деяких вищих навчальних закладах». Захід проходив під егідою Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

У рамках семінару Міненерговугілля провело засідання круглого столу «Підготовка фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів», на якому експерти з України, США, Швеції, Болгарії, представники МАГАТЕ обговорювали найбільш проблемні питання за напрямом.

Найбільшу стурбованість експертів викликала відсутність в Україні навчального закладу, де готують фахівців з фізичного захисту. З 2014 по 2016 роки триває обговорення щодо відновлення спеціалізації «Фізичний захист, облік та контроль ядерних матеріалів» у рамках спеціальності «Ядерна енергетика» на базі НТУ «КПІ». Зацікавленість відкрити таку ж спеціалізацію висловили також Одеський національний політехнічний університет та Національний університет «Львівська політехніка».

Також у рамках круглого столу обговорювалось питання формування держзамовлення на підготовку фахівців за напрямом фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів.

Редакція веб-сайту Uatom.org