ДНТЦ ЯРБ ділиться досвідом експертної оцінки окремих заходів К(з)ППБ

17 листопада 2016 року на XII Міжнародній конференції «Проблеми сучасної ядерної енергетики» у Харкові експерт Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Ігор Яхнівський поділився деталями експертної оцінки технічних засобів системи контролю рівня теплоносія на першому та другому енергоблоках Южно-Української АЕС, що розроблювалися в рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків України (К(з)ППБ).

SONY DSC

На фото – Ігор Яхнівський 

Зі слів фахівця, в проекті цих енергоблоків рівень теплоносія у корпусі реактора вимірюється непрямим шляхом, що суттєво ускладнює контроль рівня теплоносія в аварійних умовах. Для усунення даної проблеми ЮУ АЕС розробила низку Концептуально-технічних рішень з необхідними матеріалами обґрунтування.

«Ми провели експертну оцінку документів й обґрунтовуючих матеріалів цих технічних рішень. Даний процес дозволить забезпечити відповідність матеріалів вимогам норм, правил і стандартів ядерної та радіаційної безпеки», – підсумував Ігор Яхнівський.

Також на Конференції експерти ДНТЦ ЯРБ презентували досвід оцінки матеріалів з обґрунтування сейсмостійкості систем та елементів першого енергоблоку Запорізької АЕС, яка розроблювалася при продовженні терміну його експлуатації.

«Під час експертизи ядерної та радіаційної безпеки матеріалів оцінки сейсмостійкості систем та елементів енергоблоку нами було висунуто низку зауважень щодо повноти та коректності матеріалів», – розповідає спеціаліст лабораторії аналізу кваліфікації обладнання Тарас Підгаєцький. – «У результаті – матеріали доопрацьовано, в окремих випадках це суттєво змінило заходи з підвищення сейсмостійкості обладнання».

SONY DSC

На фото – Тарас Підгаєцький 

Зі слів фахівця ДНТЦ ЯРБ, виявлення прогалин в матеріалах ВП ЗАЕС з обґрунтування сейсмостійкості дозволить у подальшому представникам інших АЕС України уникнути аналогічних проблем.

Матеріал редакції веб-сайту Uatom.org