ДІВ на ПАТ «Єнакіївський металургійний завод»

За інформацією Південно-східної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання 24 липня 2015 року працівниками ПАТ «Єнакіївський металургійний завод» під час обходу території майданчику для очищення вагонів з-під металобрухту, був виявлений контейнер з джерелом іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ). Блокуючий механізм переключення режимів роботи ДІВ знаходився в положенні «Закрито».

Раніше це обладнання використовувалось малим приватним підприємством «БІК», що розташовувалось на території колишньої шахти № 70, район селища Кондрюче, Свердловського району Луганської області для контролю сухого збагачення вугілля.

До вирішення питання передачі контейнера з ДІВ на спеціалізоване підприємство по поводженню з радіоактивними відходами, контейнер розміщено на тимчасове зберігання у сховищі радіоактивних ізотопів ПАТ «Єнакіївський металургійний завод» .

Заподіяння шкоди здоров’ю населення та навколишньому середовищу від перебування поза межами регулюючого контролю джерела іонізуючого випромінювання не встановлено.

За матеріалами Держатомрегулювання України