Чорнобильську АЕС відвідали представники ЄБРР, ЄК та провідних світових ЗМІ

17 березня Чорнобильську АЕС відвідали представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейської комісії та провідних світових засобів масової інформації.

chaes1803

Чорнобильську АЕС відвідали представники ЄБРР, ЄК та провідних світових ЗМІ

Як підкреслив директор Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак, візит організовано в першу чергу для того, щоб привернути увагу світової спільноти до робіт і досягнутого прогресу в перетворенні майданчика Чорнобильської АЕС в екологічно безпечний об’єкт, а також з метою інформаційної підтримки заходів з оголошення додаткових внесків для реалізації чорнобильських проектів:

– Відвідування майданчика продемонструє міжнародній громадськості, що було досягнуто з моменту заснування міжнародних донорських коштів і що ще належить зробити. Ми хочемо показати донорам, як їх гроші були освоєні станом на поточний момент і для яких цілей необхідні додаткові внески для успішного завершення проектів.

В ході візиту делегація відвідала об’єкти, будівництво яких фінансується за рахунок коштів Рахунку ядерної безпеки та Чорнобильського фонду «Укриття» – Сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), завод з переробки рідких РАВ (ЗПРРВ) та майданчик будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК).

Гості відзначили значний прогрес у реалізації даних проектів. Зокрема, в активній фазі перебуває будівництво СВЯП-2, яке забезпечить поводження з більш 20 000 паливних збірок, їх сушіння, різання і подальше безпечне зберігання протягом 100 років. Завершені роботи із введення в експлуатацію ЗПРРВ, в грудні 2014 року отримано окремий дозвіл на експлуатацію даного об’єкта.

На майданчику будівництва НБК завершується спорудження арочних конструкцій, які було піднято на проектну висоту в шість етапів і які будуть з’єднані між собою у квітні 2015 р. В даний час основними тут є роботи з установки складної вентиляційної системи, яка буде захищати НБК від корозії протягом терміну його служби, а також з будівництва технологічної будівлі, в якій будуть розміщуватись системи управління, електропостачання та обладнання для дезактивації.

По завершенню візиту відбувся прес-брифінг, в ході якого представники ЄБРР, ЄК, керівництва Чорнобильської АЕС, груп управління проектами та підрядних організацій відповіли на запитання присутніх журналістів.

Директор Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак підкреслив, що для завершення робіт по проектам потрібно ще приблизно 615 млн. євро. Акціонери ЄБРР виділили 350 млн. євро з резервів Банку, ще 165 млн. євро очікується від країн «великої сімки» та Європейської Комісії. Очікується, що дефіцит коштів у розмірі 100 млн. євро буде покритий іншими країнами-донорами, оскільки не тільки Україна, але й міжнародна спільнота надзвичайно зацікавлені в успішному завершенні тієї важливої роботи, яка ведеться на майданчику ЧАЕС. Завершення цих завдань важливо для всього світу. У фактичних роботах вже досягнутий величезний прогрес, витрачено понад 1,4 млрд. євро, проте кінцева мета безпеки буде досягнута тільки після завершення НБК.

Сайт Чорнобильської АЕС [http://chnpp.gov.ua/en/news/1858-chornobilsku-aes-vidvidali-predstavniki-ebrr-ek-ta-providnikh-svitovikh-zmi] 18/03/2015