Голова ДІЯРУ Божко обговорив із президентом Holtec International Сінгхом реалізацію СВЯП-2 та ЦСВЯП

Голова Держатомрегулювання України (ДІЯРУ) Сергій Божко із президентом та виконавчим директором компанії Holtec International Крісом Сінгхом обговорили реалізацію проектів Сховища відпрацьованого ядерного палива-2 (СВЯП-2) та Централізованого Сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Зустріч відбулася в Києві наприкінці минулого тижня. К. Сінгх повідомив українську сторону, що Holtec International наразі вживає всіх можливих заходів щодо пошуку необхідного фінансування для реалізації проекту ЦСВЯП.

shoyat0701

Сховище відпрацьованого ядерного палива-2

З боку Держатомрегулювання України були представлені оновлені підходи до проведення державної експертизи документів, що надходять на розгляд регулятору та його організації технічної підтримки – ДНТЦ ЯРБ. Їхня мета – спрощення механізмів взаємодії між оператором та регулятором, а також надання процедурі розгляду більшої прозорості. Зокрема, введено категорійність зауважень до документів:

  1. Зауваження, що не дозволяють погодити документ, оскільки існують порушення норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки;
  2. Зауваження, що дозволяють погодити документ з певними умовами;
  3. Зауваження носять рекомендаційний характер.

К. Сінгх високо оцінив таке нововведення та поінформував, що в США Holtec International запровадила практику проведення ознайомчих візитів та семінари-тренінги для експертів Органа ядерного регулювання США (NRC) на виробничі підприємства компанії з метою отримання детальної інформації щодо виробничого процесу, системи якості, підходів до забезпечення ядерної та радіаційної безпеки тощо.

Запропоновано провести такі ж заходи для експертів Держатомрегулювання України та ДНТЦ ЯРБ, як на території України, так і в США.

Сайт Державної інспекції ядерного регулювання України