Держатомрегулювання України прийняла участь у широкомасштабному міжнародному протиаварійному тренуванні МАГАТЕ

20-21 листопада 2013 року Держатомрегулювання України прийняла участь у широкомасштабному міжнародному протиаварійному тренуванні, яке мало назву ConvEx-3. Дане тренування проводилось Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) в рамках Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію (Україна підписала Конвенцію 24.09.1986р.). Всього до тренування було залучено 57 країн та 9 міжнародних організацій.

snrc2511

Широкомасштабне міжнародне протиаварійне тренування МАГАТЕ

У ході тренування експерти держав-членів МАГАТЕ, учасники-члени Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію та Конвенції про допомогу в разі ядерної аварії або аварійної надзвичайної ситуації повинні були реагувати на ситуацію, пов’язану з вигаданою та серйозною радіологічною аварією. Відповідно до сценарію тренування, яке мало назву «Bab Al Magrib», був здійснений умовний вибух «брудної бомби» в порту Танджер Мед та місті Маракеш, Марокко, що понесло загрозу трансграничного і транснаціонального радіаційного впливу на суміжні країни. Таким чином, експертам з усіх залучених сторін необхідно було провести навчання з мобілізації всіх своїх сил для того, щоб були мінімізовані наслідки умовної радіологічної аварійної ситуації та, щоб надати допомогу країні або країнам, які запитали допомоги.

У міжнародному масштабі дане тренування мало на меті перевірити функціонування у повному обсязі механізмів обміну інформацією про аварійні ситуації між державами-членами МАГАТЕ та державами-членами вищезгаданих Конвенцій. Більше того, це дало можливість країнам-учасникам тренування перейняти досвід партнерів, через спостереження за їх діями, або, навпаки, поділитися своїми напрацюваннями у сфері реагування на радіологічну аварію. На національному ж рівні, дане тренування було спрямоване на перевірку всіх каналів зв’язку з відповідними державними органами та власних протиаварійних механізмів або двосторонніх домовленостей.

Для України, яка мала досвід подолання катастрофічних наслідків ядерної аварії на Чорнобильській АЕС, участь у тренуванні МАГАТЕ та обмін досвідом по тематиці тренування мало особливе значення. Це надало можливість не лише перевірити свої власні сили, а й поспостерігати за тим, як реагують на подібні ситуації інші країни. Починаючи з 1986 року Україна постійно покращує, оптимізує та вдосконалює механізми оповіщення та реагування на наслідки аварій і надзвичайних ситуацій на ядерних та радіаційно-небезпечних об’єктах. Після подій на Фукусімі, президент України Віктор Янукович на Засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН в 2011 році наголосив на необхідності покращення вищезгаданих механізмів, тим самим відзначивши стурбованість України по цьому питанні та її серйозність щодо підходів по вирішенню даної проблеми. Таким чином, сьогодні можна констатувати той факт, що спільними зусиллями відповідних державних структур в Україні створена та ефективно функціонує необхідна система комунікацій на випадок ядерної аварії.

Слід зазначити, що від України у ConvEx-3 взяли участь Держатомрегулювання України та Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС України). Відповідно до Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію, Конвенції про допомогу в разі ядерної або радіаційної аварійної ситуації та згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2003 року № 1570 дані установи є відповідними компетентними національними органами у разі виникнення радіологічної аварійної ситуації.

Успішне виконання поставлених задач тренування з боку України було зумовлене командною роботою кризового штабу Держатомрегулювання України. Також на досить високому рівні виконала свої функціональні обов’язки ДСНС України.

Була підтверджена спроможність Держатомрегулювання своєчасно надавати Уряду рекомендації щодо необхідних заходів реагування на державному рівні, а населенню України своєчасно надавати інформацію про можливі наслідки закордонної аварії. Наприклад, Держатомрегулювання умовно рекомендувала Уряду інформувати українських громадян, а також судна за кордоном про обмеження переміщення у певних регіонах, про необхідність посилення радіаційного контролю на кордоні, про необхідність допомоги громадянам, які опинилися у зоні ураження. Також була підтверджена спроможність ДСНС України та Держатомрегулювання України своєчасно реагувати на прохання щодо допомоги (умовно для Марокко було запропоновано направити 2 спеціалізовані загони, а для МАГАТЕ допомога 3 експертів Держатомрегулювання України). Слід зазначити, що ДСНС України здійснює функції компетентного органу, уповноваженого надсилати та одержувати прохання про допомогу у разі ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації і приймати пропозиції про допомогу.

У ході тренування експерти Держатомрегулювання України продемонстрували високий рівень професіоналізму. Вони достеменно визначили радіаційну обстановку, яка була створена умовним вибухом «брудної бомби» та одразу, основуючись на початковій інформації, змогли практично точно оцінити активність радіоактивного джерела, що було використане в умовному вибуховому пристрої, про це повідомила Ольга Макаровська, заступник Голови Держатомрегулювання України, як начальник кризового штабу. Також експерти групи ГРАД (група аналізу даних) чітко та своєчасно спрогнозували відсутність будь-яких миттєвих радіаційних наслідків для України, про що своєчасно було умовно проінформовано населення.

Фахівцями кризового штабу Держатомрегулювання України проводився аналіз оперативної інформації, яка надходила від МАГАТЕ та інших країн, складався прогноз розвитку ситуації з урахуванням реальних метеорологічних умов, здійснювалось оперативне інформування (реальне та умовне) Кабінету Міністрів України, ДСНС України, СБУ України та інших центральних органів виконавчої влади, складалися прес-релізи для населення. В свою чергу, ДСНС України відпрацьовувались питання надання допомоги Марокко.

Дане тренування визначило необхідність в Україні посилити групу зв’язку з метою ефективного впровадження рекомендацій за результатами тренування та підтвердило готовність України адекватно реагувати на радіаційні аварійні ситуації.

Досвід, отриманий під час тренування, можна буде використовувати не тільки у випадку вибуху «брудної бомби», але й при виникненні ядерних та радіаційних аварій з іншими початковими подіями.

За результатами проведеного тренування будуть підготовлені пропозиції щодо удосконалення заходів з аварійного реагування, як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Редакція сайту 25/11/2013