Українська делегація розпочала роботу у Шостій нараді Сторін Об’єднаної конвенції

Українська делегація розпочала роботу в Шостій нараді з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, що проходить з 21 травня по 1 червня 2018 року у Відні (Республіка Австрія). До складу делегації на чолі з Головою Державної інспекції ядерного регулювання України увійшли представники Міненерговугілля України, ДАЗВ, Постійного представництва України у Відні, НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», ДК «УкрДО «Радон» та ДНТЦ ЯРБ.

Підготовка Національної доповіді про виконання зобов’язань України, відповідно до Об’єднаної Конвенції, в рамках шостого оглядового циклу координувалась Держатомрегулювання із залученням міжвідомчої робочої групи. Національна доповідь України у жовтні 2017 року була розміщена на спеціальній закритій веб-сторінці МАГАТЕ для попереднього розгляду договірними Сторонами Об’єднаної Конвенції, а також на офіційній сторінці Держатомрегулювання. За результатами розгляду Національної доповіді, Україна отримала 82 запитання від договірних Сторін Об’єднаної Конвенції. На усі запитання були надані вичерпні відповіді, які були розміщені на веб-сторінці Об’єднаної Конвенції відповідно до Плану-графіку.

Під час Шостої наради відбудеться презентація Національної доповіді України, яка включатиме підсумкову інформацію щодо належного виконання Україною передбачених Об’єднаною Конвенцією зобов’язань за 3-х річний період, що минув після П’ятої наради. Також буде представлений прогрес у впровадженні заходів, які забезпечують відповідний рівень ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, як це вимагається Об’єднаною Конвенцією.

Результати розгляду доповідей Сторін Об’єднаної Конвенції будуть представлені на пленарних засіданнях та включені до звітних документів Шостої наради.

За матеріалами Державної інспекції ядерного регулювання України