У Іванківському районі розпочато реалізацію проекту з реабілітації місць зберігання радіоактивних відходів чорнобильського походження

Проект міжнародної технічної допомоги щодо реабілітації місць зберігання радіоактивних відходів (РАВ) чорнобильського походження, розташованих за межами зони відчуження, входить до стадії практичної реалізації. За фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми «Інструмент співробітництва у галузі ядерної безпеки» зазначені ділянки тимчасового зберігання РАВ були проранжовані за ступенем їх радіаційної небезпеки.

«Ці місця знаходяться в межах Житомирської, Київської та Чернігівської областей, часто – у безпосередній близькості до населених пунктів. Пункт захоронення «Піски-1», який був визнаний одним з 9 найбільш небезпечних об’єктів, знаходиться лише за 20 км від Іванкова і перебуває в занедбаному стані. Зважаючи на це, «Піски-1» було обрано в якості пілотного об’єкта та для нього вже розроблено технічне рішення щодо реабілітації», – розповідає директор ДСП «Київський ДМСК» Михайло Ходорівський.

Роботи з реабілітації майданчика передбачають, зокрема, вилучення близько 300 куб. м РАВ та забруднених ґрунтів. Після цього вони мають бути вивезені до сховища комплексу «Буряківка», розташованого в межах зони відчуження, з метою остаточного захоронення.

У рамках проекту до ДСП «Київський ДМСК» вже поставлено обладнання для детальної характеризації ПЗВД (пункту захоронення відходів дезактивації) та вилучення РАВ: мобільне та портативне обладнання для радіологічних вимірювань, обладнання для вилучення і транспортування РАВ, а також засоби зв’язку та індивідуального захисту. Все обладнання пройшло приймальні випробування, а для персоналу було проведено навчання щодо роботи з отриманими пристроями.

Наступним кроком стане детальна характеризація об’єкта, після чого фахівці зможуть перейти до очищення ПЗРВ «Піски-1» від накопичених РАВ.

Довідково: ПЗВД «Піски-1» функціонував у 1987-1989 роках. Він отримував відходи, утворені в результаті робіт з дезактивації в сусідніх селах (Піски, Карпіловка та ін.). Загальна площа місця захоронення радіоактивних відходів оцінюється в 124 кв. м. Тут зберігаються близько 200 куб. м відходів, які містять Цезій-137, Стронцій-90, Америцій-241.

Урядовий портал