Розміщення парку сонячної енергетики потужністю 1,2 ГВт у зоні відчуження є можливим

У Києві відбулася презентація попереднього техніко-економічного обґрунтування встановлення парку наземних сонячних панелей у зоні відчуження, яке було зроблено компанією Tractebel Engineering за фінансової підтримки французького уряду. Прогнозована потужність станції складатиме 1,2 ГВт.

Техніко-економічне обґрунтування, проведене у 2017 році за фінансування Міністерства економіки та фінансів Франції, підтверджує з технічної та комерційної точки зору можливість спорудження СЕС потужністю 1,2 ГВт у зоні відчуження навколо колишньої Чорнобильської АЕС.

Працювати над втіленням амбітного плану – перетворення зони відчуження на територію альтернативної енергетики і розміщення об’єктів сонячної енергетики Державне агентство України з управління зоною відчуження за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів активно розпочало ще в грудні 2016 року.

«Зважаючи на зацікавленість інвесторів, ми вирішили залучити до аналізу та розробки техніко-економічного обґрунтування проекту міжнародних експертів у сфері альтернативної енергетики. У червні 2017 року французький уряд прийняв рішення фінансово підтримати реалізацію ТЕО для будівництва сонячного парку у зоні відчуження», – розповів Остап Семерак.

Цей проект отримав підтримку на найвищому державному рівні. У червні 2017 року під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком Президент Французької Республіки Еманнуель Макрон висловив зацікавленість Франції взяти участі у вказаному проекті.

На фото (зліва направо): Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак та Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук

«Оголошуючи стратегію «Чорнобиль – територія змін», ми розуміли, що маємо знайти можливість хоча б часткового використання наявної енергетичної та транспортної інфраструктури зони відчуження. Ці землі непридатні для більшості видів господарської діяльності, але спорудження на цій території об‘єктів альтернативної енергетики дозволить відновити економіку регіону з мінімальним екологічним ризиком. І тепер, завдяки ТЕО французької компанії, ми можемо сказати, що будівництво сонячної електростанції у зоні відчуження є можливим і цей проект стане важливим кроком до перетворення забруднених територій на справжню територію змін», – повідомляє Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

За його словами, робота з французькими колегами була сприйнята працівниками агентства з ентузіазмом. Вона була важка, напружена, але однозначно цікава і творча. Фахівці отримали гарний досвід з урахуванням кращих міжнародних практик підготовки техніко-економічних обгрунтувань для впровадження проектів альтернативної енергетики.

«Було зроблено дуже багато рутинної, підготовчої роботи, щоб сьогодні сказати «Проект є можливим». Відверто – ми не очікували на такий інтерес від громадськості, інвесторів і такої підтримки від Уряду. Хочу подякувати працівникам міжнародного відділу Агенства, які, мені здається, скоро почнуть говорити французькою; дозиметристам, які, мабуть, знають кожен пагорб на відібраних для проекту ділянках, а також нашим енергетикам, справжнім патріотам «чорнобильської» енергетичної інфраструктури. Це була дійсно цікава співпраця», – коментує Віталій Петрук.

Як зазначила Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, реалізація цього проекту сприятиме зміцненню енергетичної незалежності України, що позитивно вплине на стан економіки країни. Саме тому, у рамках стратегічного партнерства Урядів України та Франції було прийнято рішення про фінансування зазначеного ТЕО. Французькими спеціалістами було проведено унікальну, комплексну та складну роботу, результати якої сьогодні були презентовані світу.

«Я вірю в успішну реалізацію цього амбітного проекту України», – наголосила Ізабелла Дюмон.

Фото: Міністерство екології та природних ресурсів України

Матеріал: Прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження